pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Współczesna etykieta

Dane szczegółowe:
Wydawca: Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
Oprawa: miękka
Ilość stron: 164 s.
Wymiar: 176x250 mm
EAN: 9788372251930
ISBN: 83-7225-193-2
Data:2001-01-12
Cena wydawcy: 25.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Prezentowany materiał obejmuje zagadnienia dotyczące współczesnej etykiety biznesmena, menedżera, pracownika. Książka ma stanowić przyjazną pomoc w momentach rozterek i wątpliwości obyczajowych. Opisuje ona najważniejsze reguły zachowania się w firmie, wyrażające szacunek wobec biznesowych partnerów. Reguły te odnoszą się do głównych sytuacji "komunikacyjnych"(np. witanie, pozdrawianie) oraz głównych ról (np. sekretarka, szef) w biznesie. Omówione są także sposoby prowadzenia rozmów służbowych (bezpośrednich i telefonicznych), używania zwrotów obcojęzycznych, a także zaprezentowane reguły dotyczące profesjonalnego wyglądu w pracy, osobno dla kobiety i mężczyzny. Książkę kończy opis spotkań towarzyskich wspierających biznes.

Książka "Współczesna etykieta" - Lidia Jabłonowska, Grzegorz Myśliwiec - oprawa miękka - Wydawnictwo Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.

Spis treści:

Rozdział 1. Kultura zachowań w firmie

1.1. Uniwersalne reguły zachowania się w środowisku pracy

1.1.1. Ustępowanie godniejszemu
1.1.2. Pozdrawianie
1.1.3. Witanie
1.1.4. Przedstawianie
1.1.5. Tytułowanie

1.2. Postawy wobec klientów i partnerów – role zawodowe

1.2.1. Kulturalna sekretarka
1.2.2. Kulturalny szef – prawdziwy lider zespołu
1.2.3. Mobbing, czyli toksyczny szef

1.3. Bilety wizytowe w firmie

Rozdział 2. Rozmowy służbowe

2.1. Styl uprzejmy w rozmowie służbowej

2.1.1. Mówić językiem oficjalnym czy potocznym?
2.1.2. Wyrazy i zwroty obce

2.2. Wewnętrzne rozmowy: plecenie służbowe, pochwała, krytyka, reakcja na krytykę, wypowiedź w dyskusji, odmowa, zaprzeczanie

2.2.1. Zaprzeczanie w stylu uprzejmym
2.2.2. Kulturalna krytyka

2.3. Telefoniczne rozmowy w pracy

Rozdział 3. Wygląd w życiu codziennym i w sytuacjach oficjalnych

3.1. Kobiety wygląd profesjonalny

3.1.1. Elegancja codzienna
3.1.2. Uroczystości specjalne – przyjęcia
3.1.3. Ważne szczegóły ubioru damskiego
3.1.4. Kilka uwag o kolorach

3.2. Profesjonalny wygląd mężczyzny

3.2.1. Elegancja codzienna
3.2.2. Uroczystości specjalne
3.2.3. Dodatki w ubiorze męskim

Rozdział 4. Spotkania towarzyskie wspierające biznes

4.1. Uroczystości na terenie firmy
4.2. Spotkania siedzące

4.2.1. Prestiżowe formy przyjęć – obiad i śniadanie
4.2.2. Funkcje składników menu
4.2.3. Obiad biznesowy
4.2.4. Obiad bufetowy
4.2.5. Aperitif, śniadanie i obiad klasyczny
4.2.6. Jak jeść na spotkaniu towarzyskim?
4.2.7. Toasty i przemówienia

4.3. Alkohole

4.3.1. Składniki do drinków
4.3.2. Kanon napojów alkoholowych
4.3.3. Napoje – temperatury, szkło i napełnianie

4.4. Palenie w towarzystwie

Zakończenie
Aneks
Bibliografia