Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Szkoła Główna Handlowa w Warszawie |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 164 s. |
Wymiar: | 176x250 mm |
EAN: | 9788372251930 |
ISBN: | 83-7225-193-2 |
Data: | 2001-01-12 |
Opis książki:
Prezentowany materiał obejmuje zagadnienia dotyczące współczesnej etykiety biznesmena, menedżera, pracownika. Książka ma stanowić przyjazną pomoc w momentach rozterek i wątpliwości obyczajowych. Opisuje ona najważniejsze reguły zachowania się w firmie, wyrażające szacunek wobec biznesowych partnerów. Reguły te odnoszą się do głównych sytuacji "komunikacyjnych"(np. witanie, pozdrawianie) oraz głównych ról (np. sekretarka, szef) w biznesie. Omówione są także sposoby prowadzenia rozmów służbowych (bezpośrednich i telefonicznych), używania zwrotów obcojęzycznych, a także zaprezentowane reguły dotyczące profesjonalnego wyglądu w pracy, osobno dla kobiety i mężczyzny. Książkę kończy opis spotkań towarzyskich wspierających biznes.
Książka "Współczesna etykieta" - Lidia Jabłonowska, Grzegorz Myśliwiec - oprawa miękka - Wydawnictwo Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.
Spis treści:
1.1. Uniwersalne reguły zachowania się w środowisku pracy
1.1.1. Ustępowanie godniejszemu
1.1.2. Pozdrawianie
1.1.3. Witanie
1.1.4. Przedstawianie
1.1.5. Tytułowanie
1.2. Postawy wobec klientów i partnerów – role zawodowe
1.2.1. Kulturalna sekretarka
1.2.2. Kulturalny szef – prawdziwy lider zespołu
1.2.3. Mobbing, czyli toksyczny szef
1.3. Bilety wizytowe w firmie
Rozdział 2. Rozmowy służbowe
2.1. Styl uprzejmy w rozmowie służbowej
2.1.1. Mówić językiem oficjalnym czy potocznym?
2.1.2. Wyrazy i zwroty obce
2.2. Wewnętrzne rozmowy: plecenie służbowe, pochwała, krytyka, reakcja na krytykę, wypowiedź w dyskusji, odmowa, zaprzeczanie
2.2.1. Zaprzeczanie w stylu uprzejmym
2.2.2. Kulturalna krytyka
2.3. Telefoniczne rozmowy w pracy
Rozdział 3. Wygląd w życiu codziennym i w sytuacjach oficjalnych
3.1. Kobiety wygląd profesjonalny
3.1.1. Elegancja codzienna
3.1.2. Uroczystości specjalne – przyjęcia
3.1.3. Ważne szczegóły ubioru damskiego
3.1.4. Kilka uwag o kolorach
3.2. Profesjonalny wygląd mężczyzny
3.2.1. Elegancja codzienna
3.2.2. Uroczystości specjalne
3.2.3. Dodatki w ubiorze męskim
Rozdział 4. Spotkania towarzyskie wspierające biznes
4.1. Uroczystości na terenie firmy
4.2. Spotkania siedzące
4.2.1. Prestiżowe formy przyjęć – obiad i śniadanie
4.2.2. Funkcje składników menu
4.2.3. Obiad biznesowy
4.2.4. Obiad bufetowy
4.2.5. Aperitif, śniadanie i obiad klasyczny
4.2.6. Jak jeść na spotkaniu towarzyskim?
4.2.7. Toasty i przemówienia
4.3. Alkohole
4.3.1. Składniki do drinków
4.3.2. Kanon napojów alkoholowych
4.3.3. Napoje – temperatury, szkło i napełnianie
4.4. Palenie w towarzystwie
Zakończenie
Aneks
Bibliografia