pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Podstawy zarządzania

Autor książki:

Marian Strużycki

(red.)
Dane szczegółowe:
Wydawca: Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
Rok wyd.: 2008
Oprawa: miękka
Ilość stron: 328 s.
Wymiar: 167x240 mm
EAN: 9788373783423
ISBN: 978-83-7378-342-3
Data:2001-02-05
Cena wydawcy: 37.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Ideowym założeniem, które towarzyszyło autorom podręcznika, było wykorzystanie wątków wynikających z badań poszczególnych naukowców oraz ich doświadczenia dydaktycznego zgromadzonego w ostatnich latach. Potwierdza to recenzent opracowania prof. dr hab. Bogdan Nogalski, który zauważa, że podręcznik dyskontuje nowoczesne rozwiązania z zakresu zarządzania w kontekście badań środowiska i badań własnych autorów, którzy przyczyniają się do rozwoju nauki o zarządzaniu. Według Profesora, książka została przygotowana przez przedstawicieli nauk o zarządzaniu, dysponujących olbrzymią wiedzą, doświadczeniem badawczym i praktycznym, oraz wyróżnia się oryginalnością na tle dotychczasowych publikacji. Recenzent zwraca również uwagę, że koncepcja książki jest przejrzysta i celowa, nawiązuje do treści zawartych w standardzie z zakresu zarządzania, choć trzeba podkreślić, że w podręczniku pojawiły się liczne uzupełnienia i przekształcenia, które wynikają z dorobku naukowego autorów. Z natury podręcznika akademickiego wynikają treści porządkujące wiedzę z zakresu zarządzania oraz podstawy kształtowania umiejętności w różnych jego formach i przejawach. Łączy się to z faktem, że "świat zarządzania" ulega ciągłym zmianom, wymaga systematycznie odnawianej wiedzy pozwalającej na nowo rozumieć procesy konkurencji, procesy przedsiębiorczości i innowacji oraz istotę przekształceń w szeroko rozumianym otoczeniu biznesowym w skali kraju i konkretnych układów regionalnych. Autorzy starali się pokazać w podręczniku logikę procesów zarządzania, uwarunkowania rynkowe oraz różnorodne zachowania menedżerskie występujące w procesach decyzyjnych. Recenzent opracowania podkreśla komunikatywny język podręcznika oraz zwartość treści, które pozwalają lepiej zrozumieć problematykę zarządzania, zarówno w jej wyrazie teoretycznym, jak i praktycznym. W tym znaczeniu podręcznik będzie służył nie tylko studentom pierwszego stopnia studiów, ale także menedżerom doskonalącym swoją wiedzę z zakresu zarządzania.

Książka "Podstawy zarządzania" - Marian Strużycki (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo Szkoła Główna Handlowa w Warszawie. Książka posiada 328 stron i została wydana w 2008 r.

Spis treści:

Wprowadzenie
Rozdział I
Tradycyjne i współczesne kierunki zarządzania (Irena K. Hejduk)
1.1. Wpływ rewolucji przemysłowej na rozwój zarządzania
1.2. Klasyczna teoria zarządzania
1.2.1. Podejście klasyczne
1.2.2. Behawioralna teoria zarządzania
1.2.3. Ilościowa teoria zarządzania
1.2.4. Podejście integrujące
1.2.5. Podejście systemowe
1.2.6. Podejście sytuacyjne
1.2.7. Relacyjność teorii zarządzania
1.2.8. Zarządzanie zasobami
1.2.9. Wpływ otoczenia na zarządzanie - zarządzanie ekologiczne
1.2.10. Rodzaje zarządzania
Rozdział II
Organizacja (Urszula Ornarowicz)
2.1. Organizacja jako szczególny rodzaj całości
2.2. Rodzaje organizacji
2.3. Cykl życia organizacji
2.4. Cykl działania zorganizowanego
Rozdział III
Współczesne otoczenie organizacji (Piotr Płoszajski)
3.1. Otoczenie organizacji
3.2. Epoka krótkookresowej nieciągłości
3.3. Czas jako element otoczenia organizacji
3.4. Megatrendy w otoczeniu organizacji
3.4.1 Zmiany struktury demograficznej i stylów życia
3.4.2. Zmiany w systemach wartości konsumentów
3.4.3. Masowa kastomizacja
3.4.4. Rozwój metod komunikacji i inwazja nowych technologii
3.4.5. Era porażek wyobraźni
3.4.6. Otoczenie organizacji w przededniu piątej fali rewolucji komputerowej
3.4.7. Przekształcenia siły roboczej; nowy pracownik
3.4.8. Eksternalizacja i poszukiwanie partnerów
3.5. Otoczenie organizacyjne na progu chaosu
Rozdział IV
Zarządzanie organizacją (Piotr Wachowiak)
4.1. Funkcje zarządzania
4.2. Postawa menedżera
4.3. Umiejętności menedżera
4.4. Role kierownicze
Rozdział V
Planowanie (Irena K. Hejduk)
5.1. System planowania w przedsiębiorstwie
5.2. Projektowanie wizji, misji i celów oraz zadań planistycznych
5.3. Proces planowania strategicznego
5.4. Proces kontroli w planowaniu
Rozdział VI
Podejmowanie decyzji w organizacji (Maria Romanowska)
6.1. Istota decyzji i modele decyzyjne
6.2. Proces podejmowania decyzji: etapy i zasady postępowania
6.3. Bariery w podejmowaniu racjonalnych decyzji
Bariera kompetencyjna
Bariera organizacyjna
Bariera informacyjna
6.4. Informacyjne wsparcie procesu decyzyjnego
Rozdział VII
Struktury organizacyjne (Maria Romanowska)
7.1. Definicja struktury organizacyjnej i jej rola w organizacji
7.2. Modele struktur organizacyjnych
7.3. Parametry struktur organizacyjnych
Specjalizacja
Hierarchia
Centralizacja
Formalizacja
Rozdział VIII
Czynniki strukturotwórcze (Maria Romanowska)
8.1. Ogólna charakterystyka czynników strukturotwórczych
Faza życia organizacji
Wielkość organizacji
Strategia
8.2. Technologia jako czynnik zmian
8.3. Kultura organizacji i cechy osobowości ludzi
8.4. Otoczenie jako czynnik zmian w organizacji
8.5. Relacje władzy a zmiany w strukturach organizacji
8.6. Kierunki ewolucji struktur
Rozdział IX
Zarządzanie zmianami. Doskonalenie organizacji (Krystyna Poznańska)
9.1. Pojęcie i przyczyny zmian organizacyjnych
9.2. Rodzaje i obszary zmian organizacyjnych
Obszary zmian w organizacjach
9.3. Zarządzanie procesem zmian
9.3.1. Etapy procesu zmian
Kompleksowe podejście do zmian
9.3.2. Opór wobec zmian i sposoby jego przezwyciężenia
9.4. Doskonalenie i ożywienie organizacji
9.5. Innowacje jako źródło zmian
9.5.1. Innowacja a zmiana
9.5.2. Rodzaje innowacji
9.5.3. Przyczyny niepowodzeń innowacji
Rozdział X
Przedsiębiorczość i zarządzanie przedsiębiorczością (Marian Strużycki)
10.1. Pojęcie przedsiębiorczości w ujęciu ekonomiczno-społecznym i personalnym
10.2. Rola przedsiębiorczości w procesach innowacyjnych
10.3. Cechy osoby przedsiębiorczej - cechy nabyte i pożądane
10.4. Cechy przedsiębiorczych menedżerów i wykonawców
10.5. Przesłanki i źródła zachowań przedsiębiorczych
10.6. Przedsiębiorczość zewnętrzna i wewnętrzna
10.7. Przedsiębiorczość regionalna jako ogniwo spójności społeczno-gospodarczej regionu
10.8. Kreatywność menedżerska w procesach przedsiębiorczości
10.9. Przedsiębiorczość technologiczna
10.10. Podstawy informacyjne kształtowania kultury przedsiębiorczości w organizacji
Rozdział XI
Zarządzanie zasobami ludzkimi (Marian Strużycki, Barbara Bojewska)
11.1. Aspekt strategiczny zarządzania zasobami ludzkimi
11.2. Podstawy długookresowej strategii w zarządzaniu zasobami ludzkimi
11.3. Aspekty operacyjne zarządzania zasobami ludzkimi
11.3.1. Planowanie zatrudnienia
11.3.2. Pozyskiwanie nowych pracowników
11.3.3. Kształtowanie postaw i zaangażowania pracowników
11.3.4. Plany rozwoju pracowników
11.3.5. System ocen jako narzędzie zarządzania zasobami ludzkimi
Rozdział XII
Motywowanie pracowników (Piotr Wachowiak)
12.1. Zachowania pracowników w organizacji
12.2. Teorie motywacji
12.2.1. Teoria potrzeb Abrahama Maslowa
12.2.2. Teoria ERG
12.2.3. Teoria trzech potrzeb Davida McClellanda
12.2.4. Teoria dwuczynnikowa Fredericka Herzberga
12.2.5. Teoria sprawiedliwości Johna S. Adamsa
12.2.6. Teoria wzmocnienia Burrhusa F. Skinnera
12.2.7. Teoria oczekiwań Victora Vrooma
12.2.8. Teoria ustalania celów Edwina Locke`a
12.3 Zasady skutecznej motywacji
12.4. Narzędzia motywacji
Rozdział XIII
Przywództwo w organizacji (Piotr Wachowiak)
13.1. Istota przywództwa
13.2. Style przywództwa
Rozdział XIV
Zarządzanie grupami i zespołami (Jan D. Antoszkiewicz)
14.1. Indywidualizm czy zespołowość
14.2. Grupy w organizacji
14.3. Powstawanie i funkcjonowanie grup nieformalnych
14.4. Zespoły zadaniowe
14.5. Krzywa życia zespołu zadaniowego
14.6. Moc sprawcza zespołu zadaniowego
14.6.1. Składowe mocy sprawczej zespołu - wynik globalny
14.7. Diagnozowanie mocy merytorycznej
14.7.1. Osobowości - predyspozycje w zespole zadaniowym
14.7.2. Synergia kompetencji w zespole
14.8. Diagnozowanie mocy decyzyjnej w organizacji
14.8.1. Kierownik zespołu zadaniowego
14.9. Diagnoza mocy komunikacyjnej w organizacji
14.10. Diagnozowanie mocy koegzystencji w organizacji
14.10.1. Spójność grupy
14.10.2. Normy zachowań
14.10.3. Role w grupie
14.10.4. Przywództwo formalne i nieformalne
14.10.5. Konflikty interpersonalne i międzygrupowe
Rozdział XV
Procesy kontroli w zarządzaniu przedsiębiorstwem (Anna Skowronek-Mielczarek)
15.1. Pojęcie kontroli, audytu i controllingu
15.2. Funkcje i zadania kontroli
15.3. Proces kontrolowania i rodzaje kontroli
15.4. Zadania controllingu w przedsiębiorstwie
15.5. Rodzaje controllingu w przedsiębiorstwach