Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Naukowe PWN |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 646 s. |
Wymiar: | 165x240 mm |
EAN: | 9788301140519 |
ISBN: | 978-83-0114-051-9 |
Data: | 2007-01-08 |
Opis książki:
Książka, którą należy mieć pod ręką na uczelni i w pracy! Przyjazny podręcznik do nauczania podstaw marketingu w świetle współczesnej wiedzy i praktyki gospodarowania, napisany z myślą o polskich studentach kierunków zarządzania i marketingu, ekonomii i studiów menedżerskich. Charakteryzuje się wieloma zaletami merytorycznymi i dydaktycznymi. Ukazuje interdyscyplinarność marketingu, poprzez rozpatrywanie jego reguł na tle zagadnień z ekonomii, historii myśli ekonomicznej, ekonomiki konsumpcji, merchandisingu i finansów, jego związki z zarządzaniem oraz tendencje rozwojowe na świecie. Całokształt problematyki marketingu został logicznie i sekwencyjnie uporządkowany. Przyswojenie treści ułatwia przystępny język, przejrzysta prezentacja zagadnień ogólnych i szczegółowych, przykłady oparte na doświadczeniach polskich przedsiębiorstw, rysunki, tabele oraz indeks rzeczowy. Jednocześnie istnieje możliwość dokonania przez wykładowcę elastycznego wyboru części, rozdziałów, a nawet zagadnień, w zależności od typu uczelni. Profesor Eugeniusz Michalski został uhonorowany NAGRODĄ INDYWIDUALNĄ MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU w roku 2004 za książkę "Marketing. Podręcznik akademicki" wraz z towarzyszącym jej aneksem internetowym. Gratulujemy naszemu autorowi i zachęcamy do zapoznania się z nagrodzoną publikacją i aneksem!
Książka "Marketing. Podręcznik akademicki" - Eugeniusz Michalski - oprawa miękka - Wydawnictwo Naukowe PWN. Książka posiada 646 stron i została wydana w 2012 r.
Spis treści:
CZĘŚĆ I.MODEL FUNKCJONOWANIA MARKETINGU
Rozdział 1.Przesłanki działalności marketingowej
w przedsiębiorstwie
1.1.Koncepcja modelu funkcjonowania marketingu
1.2.Rola produktu w wymianie
1.3.Znaczenie marketingu w wymianie produktów
1.4.Marketing jako wytwór gospodarki kapitalistycznej
1.5.Koncepcja tworzenia przedsiębiorstwa
1.6.Marketing mix
1.7.Orientacja marketingowa przedsiębiorstwa
1.8.Misja i cele przedsiębiorstwa 1.9.Przegląd głównych teorii zarządzania przedsiębiorstwem
1.10.Planowanie działalności gospodarczej
1.11.Organizowanie,kierowanie i kontrola działalności gospodarczej
1.12.Podejmowanie decyzji w przedsiębiorstwie
1.13.Tematy do dyskusji
1.15.Problemy
Rozdział 2. Wpływ środowiska na funkcjonowanie marketingu
2.1.System gospodarki narodowej
2.2.Rozwój i konkurencyjność gospodarki narodowej
2.3.Finanse gospodarki narodowej
2.4.Normy i przepisy prawne
2.5.Modele konkurencji
2.6.Postęp techniczny
2.7.Kultura
2.8.Dostawcy i nabywcy
2.9.Związki zawodowe
2.10.Odpowiedzialność społeczna przedsiębiorstwa
2.11. Środowisko naturalne
2.12.Tematy do dyskusji
2.13.Problemy
Rozdział 3.Rynek docelowy
3.1.Koncepcja rynku docelowego
3.2.Wybo ´r rynku docelowego na podstawie segmentacji rynku
3.3.Rodzaje segmento ´w rynku
3.4.Kryteria ogo ´lne segmentacji rynku
3.5.Kryteria segmentacji rynku produkto ´w konsumpcyjnych
3.6.Kryteria segmentacji rynku produkto ´w przemysłowych
3.7.Tematy do dyskusji
3.8.Problemy
CZĘŚĆ II.BADANIA MARKETINGOWE
Rozdział 4. System informacji marketingowej
4.1.System informacyjny zarządzania przedsiębiorstwem i jego projektowanie
4.2.Projektowanie informacji marketingowej
4.3.Źródła danych
4.4.Wspomaganie decyzji
4.5.Wpływ SIM na podejmowanie decyzji
4.6.Rozwój systemu informacji marketingowej
4.7.Tematy do dyskusji
4.8.Problemy
Rozdział 5.Organizowanie i metody badań marketingowych
5.1.Koncepcja badan marketingowych
5.2.Organizowanie badan
5.3.Definiowanie problemu,stawianie hipotez i analiza sytuacji
5.4.Metody badań marketingowych
5.5.Cele i formy wywiadów
5.6.Sondaż
5.7.Cele i metody obserwacji nabywców
5.8.Eksperymenty w warunkach sztucznych i naturalnych
5.9.Badania reprezentacyjne
5.10.Analiza danych i interpretacja wyników
5.11.Sporządzanie raportu i rozwiązanie problemu
5.12.Tematy do dyskusji
5.13.Problemy
Rozdział 6.Studia nad postępowaniem konsumentów
6.1.Podstawy oceny postępowania konsumentów
6.2.Motywy postępowania konsumentów
6.3.Hierarchia potrzeb
6.4.Badania motywów postępowania
6.5.Postrzeganie informacji
6.6.Poznanie produktu jako proces
6.7.Postawy konsumentów
6.8.Cechy osobowe konsumentów
6.9.Procespodejmowania decyzji o zakupie
6.10.Rodzaj decyzji konsumentów
6.11.Procesadaptacji
6.12.Tematy do dyskusji
6.13.Problemy
CZĘŚĆ III.ZARZĄDZANIE PRODUKTEM
Rozdział 7.Planowanie marketingowe produktu
7.1.Charakterystyka produktu
7.2.Podział produktów
7.3.Produkty powszechnego użytku
7.4.Produkty wybieralne i specjalne
7.5.Produkty nieposzukiwane
7.6.Produkt wielu kategorii i różnej trwałości
7.7.Produkty przemysłowe
7.8.Marka produktu
7.9.Rodzaje marek produktów
7.10.Funkcje i rodzaje opakowań
7.11.Rękojmia i gwarancja
7.12.Tematy do dyskusji
7.13.Problemy
Rozdział 8.Kierowanie rozwojem produktu
8.1.Cykl z życia produktu na rynku
8.2.Wprowadzanie nowego produktu na rynek
8.3.Wzrost sprzedaży produktu
8.4.Dojrzałość produktu
8.5.Schyłek z życia produktu
8.6.Wycofywanie produktu przestarzałego
8.7.Czastrwania cyklu życia produktu
8.8.Cykle mody na produkty
8.9.Procesrozwoju nowego produktu
8.10.Generowanie pomysłów na nowy produkt
8.11.Selekcja pomysłów i testowanie projektu
8.12.Test marketingowy i komercjalizacja produktu
8.13.Procesakceptacji nowego produktu
8.14.Formy organizacyjne rozwoju produktu
8.15.Konkurencja o cechy, jakość i wizerunek produktu
8.16.Strategia różnicowania produktu
8.17.Tematy do dyskusji
8.18.Problemy
CZĘŚĆ IV.ORGANIZOWANIE DYSTRYBUCJI PRODUKTÓW
Rozdział 9.Kanały dystrybucji i dystrybucja hurtowa
9.1.Koncepcja kanału dystrybucji
9.2.Kanały dystrybucji produktów konsumpcyjnych
9.3.Kanały dystrybucji produktów przemysłowych
9.4.Projektowanie i integracja kanałów dystrybucji
9.5.Eksponowanie produktu
9.6.Kierowanie kanałem dystrybucji
9.7.Rozwiązywanie konfliktów
9.8.Organizowanie działalności hurtownika
9.9.Kupiec hurtowy
9.10.Hurtownicy świadczący usługi specjalne
9.11.Formy wspomagania działalności hurtowników
9.12.Agenci handlowi i brokerzy
9.13.Tendencje rozwoju dystrybucji hurtowej
9.14.Tematy do dyskusji
9.15.Problemy
Rozdział 10.Logistyka w dystrybucji
10.1.Koncepcja logistyki
10.2.Zadania logistyki w dystrybucji
10.3.Składowanie produkto ´w
10.4.Gospodarowanie zapasami
10.5.Magazynowanie
10.6.Transport
10.7.Charakterystyka środków transportu
10.8.Przydatność środków transportu
10.9.Tendencje rozwoju logistyki
10.10.Tematy do dyskusji
10.11.Problemy
Rozdział 11.Dystrybucja detaliczna
11.1.Zadania detalisty
11.2.Zaopatrzenie sklepu w produkty
11.3.Kreowanie wizerunku sklepu
11.4.Podział sklepów według własności,rodzaju produktu i zakresu usług
11.5.Podział sklepów według asortymentu produktów
11.6.Dystrybucja masowa
11.7.Dystrybucja franchisingowa
11.8.Sklepy nietypowe
11.9.Dystrybucja pozasklepowa
11.10.Ośrodki handlowe
11.11.Sieć sklepów
11.12.Kierunki rozwoju dystrybucji detalicznej
11.13.Tematy do dyskusji
11.14.Problemy
CZĘŚĆ V.PROMOCJA PRODUKTÓW
Rozdział 12.Podstawy promocji
12.1.Koncepcja promocji
12.2.Model komunikowania się z nabywcami
12.3.Postrzeganie wiadomości
12.4.Treść przekazu
12.5.Struktura przekazu
12.6.Adaptacja wiadomości o produkcie
12.7.Procesakceptacji nowego produktu
12.8.Strategia ogólna promocji
12.9.Dostosowywanie promocji do adresatów
12.10.Budżet i skuteczność promocji
12.11.Tematy do dyskusji
12.12.Problemy
Rozdział 13.Reklama produktów
13.1.Koncepcja reklamy
13.2.Zadania reklamy
13.3.Rodzaje reklamy
13.4.Organizowanie reklamy
13.5.Kampania reklamowa
13.6.Środki przekazu reklamy
13.7.Tworzenie ogłoszenia reklamowego
13.8.Typy ogłoszeń reklamowych
13.9.Marketing bezpośredni
13.10.Skuteczność reklamy
13.11.Tematy do dyskusji
13.12.Problemy
Rozdział 14.Akwizycja
14.1.Koncepcja akwizycji
14.2.Charakterystyka pracy akwizytora
14.3.Akwizytorzy nakłaniający do zamówien
14.4.Akwizytorzy przyjmujący zamówienia
14.5.Personel wspierający akwizytorów
14.6.Rekrutacja i szkolenie akwizytorów
14.7.Procesakwizycji
14.8.Prezentacja produktu
14.9.Przezwyciężanie trudności podczasprezentacji
14.10.Negocjowanie i zamknięcie prezentacji
14.11.Organizowanie pracy akwizytorów
14.12.Tematy do dyskusji
14.13.Problemy
Rozdział 15.Public relations i środki popierania sprzedaży
15.1.Koncepcja public relations
15.2.Rozpowszechnianie wiadomości
15.3.Organizowanie imprez
15.4.Przełamywanie niekorzystnego wizerunku
15.5.Skutecznosć public relations
15.6.Charakterystyka środków popierania sprzedaży
15.7.Adresaci środków popierania sprzedaży
15.8.Środki popierania sprzedazy stosowane przez detalistę
15.9.Środki popierania sprzedaży adresowane do pośredników
15.10.Tematy do dyskusji
15.11.Problemy
CZĘŚĆ VI.PROGRAMOWANIE CEN PRODUKTÓW
Rozdział 16.Polityka cen
16.1.Koncepcja ceny
16.2.Przesłanki polityki cen
16.3.Wpływ ceny produktów na wyniki przedsiębiorstwa
16.4.Czynniki wpływajace na decyzje cenowe
16.5.Konkurencja cenowa i pozacenowa
16.6.Wpływ warunków konkurencji na ceny
16.7.Nieprawidłowości w polityce cen
16.8.Rabaty
16.9.Zachęty cenowe
16.10.Polityka ceny nowego produktu
16.11.Reakcje nabywców i konkurentów na zmiany cen
16.12.Zasady ustalania cen w umowie
16.13.Tematy do dyskusji
16.14.Problemy
Rozdział 17.Zasady kalkulacji cen
17.1.Procedura kalkulacji cen
17.2.Elastycznosć cenowa popytu
17.3.Zależności pomiędzy ceną a kosztami
17.4.Kalkulacja cen na podstawie kosztu jednostkowego
17.5.Kalkulacja cen w formie narzutów na koszty
17.6.Punkt zwrotu kosztów
17.7.Kalkulacja cen w warunkach konkurencji monopolistycznej
17.8.Kalkulacja cen na produkt nowy
17.9.Podstępy cenowe
17.10.Ceny zestawów produktów
17.11.Ceny produktów przemysłowych
17.12.Tematy do dyskusji
17.13.Problemy
CZEŚĆ VII.ZARZĄDZANIE MARKETINGOWE
Rozdział 18.Strategie marketingowe
18.1.Koncepcja strategii marketingowej
18.2.Okazje marketingowe
18.3.Procestworzenia strategii marketingowych
18.4.Strategia rynku ogólnego i docelowego
18.5.Analiza sytuacji przedsiębiorstwa
18.6.Modelowanie rozwoju produkcji
18.7.Strategie wzrostu zysku i sprzedaży
18.8.Strategia konkurencji
18.9.Rola przedsiębiorstwa na rynku
18.10.Ocena strategii marketingowej
18.11.Tematy do dyskusji
18.12.Problemy
Rozdział 19.Planowanie marketingowe
19.1.Zasady planowania marketingowego
19.2.Prognozowanie rynku docelowego
19.3.Model tendencji rozwojowej
19.4.Modele przyczynowo-skutkowe
19.5.Przewidywanie jako metoda prognozowania
19.6.Trafność prognozy
19.7.Funkcje reakcji nabywców
19.8.Programy marketingowe
19.9.Planowanie w organizacjach działających nie dla zysku
19.10.Tematy do dyskusji
19.11.Problemy
Rozdział 20.Organizowanie i kontrola działalności marketingowej
20.1.Organizowanie działalności marketingowej
20.2.Wdrażanie planów marketingowych
20.3.Kontrola działalności marketingowej
20.4.Zakres kontroli
20.5.Analiza sprzedaży
20.6.Analiza udziałów produktu w rynku
20.7.Kontrola kosztów
20.8.Kontrola ogólna działalności marketingowej
20.9.Tematy do dyskusji
20.10.Problemy
CZEŚĆ VIII.ELEMENTY ZARZĄDZANIA PRODUKTAMI PRZEMYSŁOWYMI I USŁUGAMI
Rozdział 21.Kierowanie rozwojem produktów przemysłowych
21.1.Charakterystyka rynku produktów przemysłowych
21.2.Klasyfikacja działalności przemysłowej
21.3.Podejmowanie decyzji o kupnie produktów przemysłowych
21.4.Organizowanie zakupów
21.5.Realizacja zakupów
21.6.Kupno produktu nowego
21.7.Wybór produktu i kanału dystrybucji
21.8.Promocja i ceny produktów przemysłowych
21.9.Tematy do dyskusji
21.10.Problemy
Rozdział 22.Kierowanie rozwojem usług
22.1.Charakterystyka usług
22.2.Podział usług
22.3.Zasady funkcjonowania rynku usług
22.4.Jakość usług
22.5.Marketing mix w zakresie usług
22.6.Pracownicy zakładu usługowego
22.7.Marketing mix w zakresie usług nie dla zysku
22.8.Rola usług w gospodarce narodowej
22.9.Tematy do dyskusji
22.10.Problemy
CZĘŚĆ IX.MARKETING MIĘDZYNARODOWY
Rozdział 23.Podstawy marketingu międzynarodowego
23.1.Model funkcjonowania marketingu międzynarodowego
23.2.Ewolucja teorii wymiany międzynarodowej
23.3.Miejsce Polski w wymianie międzynarodowej
23.4.Zasady podejmowania decyzji eksportowych i importowych
23.5.Czynniki wpływające na rozwój wymiany międzynarodowej
23.6.Zakreszaangażowania producenta w wymianę międzynarodowa
23.7.Eksport na rynek światowy
23.8.Przedsiębiorstwo międzynarodowe
23.9.Strategie wymiany międzynarodowej
23.10.Strategie międzynarodowego marketingu mix
23.11.Tematy do dyskusji
23.12.Problemy
Rozdział 24.Analiza środowiska międzynarodowego
24.1.Charakterystyka środowiska międzynarodowego
24.2.Polityka wymiany międzynarodowej
24.3.Polityka importowa
24.4.Polityka eksportowa
24.5.Analiza opłacalności eksportu
24.6.Środowisko społeczno-gospodarcze
24.7.Wpływ kultury na wymianę międzynarodową
24.8.Środowisko demograficzne i geograficzne
24.9.Międzynarodowe badania marketingowe
24.10.Zbieranie i analiza materiałów wtórnych i pierwotnych
24.11.Międzynarodowa integracja gospodarcza
24.12.Tematy do dyskusji
24.13.Problemy
Rozdział 25.Organizowanie marketingu międzynarodowego
25.1.Wejście na rynek zagraniczny
25.2.Eksport pośredni
25.3.Eksport bezpośredni
25.4.Partnerskie powiązania gospodarcze
25.5.Filie przedsiębiorstwa międzynarodowego
25.6.Logistyka międzynarodowa
25.7.Cykl wymiany międzynarodowej
25.8.Prawa i obowiązki stron
25.9.Ceny w wymianie międzynarodowej
25.10.Dokumentacja transakcji
25.11.Rozliczanie finansowe transakcji
25.12.Ryzyko w transakcjach międzynarodowych
25.13.Tematy do dyskusji
25.14.Problemy
Bibliografia
Indeks rzeczowy
O Autorze