Księgarnia »
Wydawnictwa »
Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr
Wydawnictwo Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr - strona 23
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Humanistyka / Prawo; Rok wydania: 2014; Oprawa: miękka;
Rok 2014 to REWOLUCJA W ROZLICZANIU podatku VAT! Fundamentalnie zmienia się sposób określania momentu powstania obowiązku podatkowego, a zarazem określania podstawy opodatkowania. Przedsiębiorcy muszą wdrożyć zupełnie nowe zasady fakturowania, w...
pozycja niedostępna
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Ekonomia i biznes / Zarządzanie i marketing; Rok wydania: 2004; Oprawa: miękka;
Książka ma za zadanie przybliżyć problematykę związaną z zapewnieniem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. W publikacji zwrócono szczególną uwagę na praktyczną realizację zasad GMP/GHP oraz wdrażanie systemu HACCP będących podstawowymi...
pozycja niedostępna
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Ekonomia i biznes / Ekonomia; Rok wydania: 2008; Oprawa: miękka;
Prawidłowa identyfikacja zagrożeń, ich poznanie i świadome panowanie nad nimi stanowi podstawę zarządzania bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym.Książka prezentuje katalog wybranych zagrożeń autorzy dokonali podziału na zagrożenia...
pozycja niedostępna
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Humanistyka / Prawo; Rok wydania: 2014; Oprawa: miękka;
GOTOWY WZORZEC INSTRUKCJI, który: pomoże zorganizować Referat Egzekucji Administracyjnej w urzędzie: zadania i organizacja pracy Referatu Egzekucji Administracyjnej + biurowość wskazówki dotyczące ogólnych przepisów o postępowaniu egzekucyjnym...
pozycja niedostępna
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Humanistyka / Prawo; Rok wydania: 2014; Oprawa: miękka;
Sędziowie NSA komentują każdy artykuł ustawy!Zawierasz lub zmieniasz umowę spółki, ustanawiasz hipotekę, sprzedajesz lub zamieniasz rzeczy bądź prawa majątkowe pamiętaj o PCC!Pogłębiony komentarz do każdego artykułu o podatku od...
pozycja niedostępna
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Humanistyka / Prawo; Rok wydania: 2004; Oprawa: miękka;
Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius) stanowi zbiór norm i standardów dotyczących żywności. Przetłumaczona na język polski część ogólna Kodeksu zawiera Zalecany Międzynarodowy Kodeks Praktyki Ogólne Zasady Higieny Żywności oraz Załącznik...
pozycja niedostępna
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Humanistyka / Prawo; Rok wydania: 2008; Oprawa: miękka;
Zapisy w prawie żywnościowym nie zawsze jednoznacznie i wprost formułują obowiązek, któremu musi sprostać przedsiębiorca. Jak bowiem rozumieć stosowane w rozporządzeniach zwroty typu: tam gdzie to konieczne, tam gdzie to niezbędne, tam gdzie...
pozycja niedostępna
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Humanistyka / Prawo; Rok wydania: 2007; Oprawa: miękka;
Zgodnie z obowiązującymi przepisami UE przedsiębiorstwo prowadzące działalność w zakresie m.in. dystrybucji żywności jest przedsiębiorstwem spożywczym (zakładem), a każdy taki zakład ma obowiązek prowadzenia swojej działalności zgodnie z...
pozycja niedostępna
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Ekonomia i biznes / Zarządzanie i marketing; Rok wydania: 2006; Oprawa: miękka;
Publikacja zawiera katalog zagadnień pozwalających ocenić zakład spożywczy na wielu płaszczyznach i odnoszących się do różnych kwestii, zaczynając od dobrych praktyk produkcyjnych, higienicznych, poprzez wymagania wobec produkcji i produktu,...
pozycja niedostępna
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Ekonomia i biznes / Zarządzanie i marketing; Rok wydania: 2006; Oprawa: miękka;
Monitorowanie, którego celem jest sprawdzenie czy właściwości produktu lub parametry procesu w krytycznych punktach kontroli HACCP są zgodne z przyjętymi wartościami, jest podstawą funkcjonowania systemu HACCP w każdym zakładzie przemysłu spożywczego...
pozycja niedostępna
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Humanistyka / Prawo; Rok wydania: 2006; Oprawa: miękka;
W przeciwieństwie do obecnie obowiązujących dyrektyw, które nie działają wprost na przedsiębiorcę a jedynie przez przepisy krajowe, nowe przepisy Unii Europejskiej zostały przygotowane w formie rozporzadzeń, które działają wprost na przedsiębiorcę...
pozycja niedostępna
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Ekonomia i biznes / Zarządzanie i marketing; Rok wydania: 2004; Oprawa: miękka;
W opracowaniu przedstawiono najważniejsze informacje z zakresu systemów jakości dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, tj. GMP/GHP i HACCP, przeznaczone przede wszystkim dla małych hurtowni i sklepów mięsnych. Intencją autorki...
pozycja niedostępna
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Ekonomia i biznes / Zarządzanie i marketing; Rok wydania: 2004; Oprawa: miękka;
Od dnia 1 maja 2004 r. kierujący sklepem spożywczym ma obowiązek wdrożyć i stosować zasady systemu HACCP. Warunkiem wstępnym do opracowania i wdrażania zasad systemu HACCP są zasady dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej GMP/GHP, które...
pozycja niedostępna
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Ekonomia i biznes / Zarządzanie i marketing; Rok wydania: 2004; Oprawa: miękka;
Podstawowym warunkiem wdrożenia skutecznego systemu HACCP jest wcześniejsze wdrożenie i stosowanie zasad dobrej praktyki produkcyjnej GMP i dobrej praktyki higienicznej GHP jako warunku wstępnego wszystkich systemów zapewnienia jakości żywności....
pozycja niedostępna
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Humanistyka / Prawo; Rok wydania: 2004; Oprawa: miękka;
Celem opracowania dobrej praktyki higienicznej jest prowadzenie obrotu artykułami spożywczymi w należytych warunkach sanitarnych i higienicznych zapewniających właściwą jakość zdrowotną wprowadzanych do obrotu środków spożywczych. W pierwszej...
pozycja niedostępna
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Ekonomia i biznes / Zarządzanie i marketing; Rok wydania: 2004; Oprawa: miękka;
Poradnik wdrażania HACCP przeznaczony jest głównie dla małych zakładów zajmujących się produkcją (rzeźnie), przetwarzaniem (przetwórnie) i obrotem produktami mięsnymi (hurtownie, sklepy). Składa się z trzech części, w których zawarto wiele...
pozycja niedostępna
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Ekonomia i biznes / Zarządzanie i marketing; Rok wydania: 2004; Oprawa: miękka;
Podstawowym warunkiem wdrożenia skutecznego systemu HACCP jest wcześniejsze wprowadzenie i stosowanie zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP i Dobrej Praktyki Higienicznej GHP jako warunku wstępnego wszystkich systemów zapewnienia jakości...
pozycja niedostępna
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Ekonomia i biznes / Zarządzanie i marketing; Rok wydania: 2004; Oprawa: miękka;
Od 1 maja 2004 r. każdy zakład żywienia zbiorowego ma obowiązek wdrożenia zasad HACCP. Dobrze opracowane i wdrożone systemy GMP, GHP i HACCP zwiększają pewność, że dołożono wszelkich starań, aby oferowana żywność spełniała oczekiwania klientów i...
pozycja niedostępna
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Ekonomia i biznes / Zarządzanie i marketing; Rok wydania: 2004; Oprawa: miękka;
Od 1 maja 2004 r. wszystkie zakłady prowadzące działalność w zakresieprodukcji i obrotu żywnością muszą wdrożyć i stosować zasady systemu HACCP, którego celem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Aby ten cel osiągnąć, należy wszystkie techniki...
pozycja niedostępna
Książka. Wydawnictwo: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr; Kategoria: Książki / Ekonomia i biznes / Zarządzanie i marketing; Rok wydania: 2004; Oprawa: miękka;
System HACCP bazuje na siedmiu zasadach, z których pierwsza to przeprowadzenie analizy zagrożeń, druga zaś określenie krytycznych punktów kontrolnych (CCP).Opracowanie pozwoli samodzielnie, bez pomocy konsultanta, zidentyfikować zagrożenia na...
pozycja niedostępna