Towaroznawstwo i przechowywanie żywności Ćwiczenia. Kwalifikacja T.6. Sporządzanie potraw i napojów
Joanna E. Kowalska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Format AB |
Rok wyd.: | 2015 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 178 s. |
Wymiar: | 170x240 mm |
EAN: | 9788389184658 |
ISBN: | 978-83-8918-465-8 |
Data: | 2016-06-15 |
Opis podręcznika:
Ćwiczenia pomogą uczniom przygotować się do egzaminu z kwalifikacji T6. Sporządzanie potraw i napojów. Są świetnym powtórzeniem wiedzy i umiejętności obejmującym ocenę jakości żywności, ocenę towaroznawczą, ocenę organoleptyczną, klasyfikację żywności pod względem wartości odżywczej, trwałości, pochodzenia, jak i zastosowania kulinarnego oraz z zakresu metod utrwalania i znakowania środków spożywczych. Proponowane zadania utrwalają zasady dobrych praktyk przechowywania żywności, których przestrzeganie zachowuje jakość zdrowotną sporządzanych potraw i napojów.
Dla nauczycieli są pomocą dydaktyczną, mogą też stać się inspiracją do opracowania własnych ćwiczeń.
Na końcu każdego rozdziału zbioru ćwiczeń znajduje się słowniczek ABC wyjaśniający trudniejsze terminy użyte w zadaniach.
Podręcznik „Towaroznawstwo i przechowywanie żywności Ćwiczenia. Kwalifikacja T.6. Sporządzanie potraw i napojów” - oprawa miękka - Wydawca: Format AB.