Technika w produkcji cukierniczej. Podręcznik dla zawodu cukiernik. Zasadnicza szkoła zawodowa
Katarzyna Kocierz
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, WSiP |
Rok wyd.: | 2013 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 212 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788302141140 |
ISBN: | 978-83-0214-114-0 |
Data: | 2014-07-16 |
Opis podręcznika:
Podręcznik przeznaczony do nauczania zawodu ?cukiernik? na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej i szkoły policealnej. Opracowany zgodnie z podstawą programową i standardami wymagań egzaminacyjnych. Dopuszczony przez MEN do użytku szkolnego.Zawiera najważniejsze informacje dotyczące budowy, zasad działania oraz eksploatacji nowoczesnych maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji cukierniczej. Składa się z 18 rozdziałów omawiających wyczerpująco poszczególne zagadnienia, m.in.: rysunek techniczny, części maszyn, urządzenia chłodnicze, organizację zakładu ciastkarskiego, piece cukiernicze. Przygotowany w sposób jasny i przystępny stanowi niezwykle cenne źródło wiedzy dla uczniów i słuchaczy kształcących się zawodzie cukiernika.
Podręcznik ma bardzo atrakcyjną szatę graficzną, zawiera wiele kolorowych ilustracji, tabel, schematów i wykresów, które pomogą szybko i efektywnie przyswoić wiedzę dotyczącą np.: ? rysunku technicznego, materiałów konstrukcyjnych i części maszyn; ? podstawowych wiadomości z elektrotechniki; ? aparatury kontrolno-pomiarowej; ? urządzeń chłodniczych; ? transportu wewnętrznego; ? organizacji zakładu ciastkarskiego; ? urządzeń do przygotowania surowców i półproduktów; ? narządzi ręcznych oraz maszyn i urządzeń do wytwarzania i obróbki ciasta; ? pieców cukierniczych oraz urządzeń do smażenia i pieczenia; ? urządzeń do produkcji lodów; ? urządzeń do glazurowania, żelowania, oblewania, krojenia, pakowania wyrobów cukierniczych i mycia pojemników; ? mechanizacji produkcji cukierniczej; ? maszyn i urządzeń do produkcji karmelków; ? gospodarki energetycznej i wodno-ściekowej; ? zasad udzielania pomocy przedlekarskiej ofiarom wypadków przy pracy.
Podręcznik „Technika w produkcji cukierniczej. Podręcznik dla zawodu cukiernik. Zasadnicza szkoła zawodowa” - oprawa miękka - Wydawca: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, WSiP.