Planowanie i ocena sposobu żywienia. Ćwiczenia cz. 2. Kwalifikacja T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Joanna E. Kowalska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Format AB |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 114 s. |
Wymiar: | 170x240 mm |
EAN: | 9788389184702 |
ISBN: | 978-83-8918-470-2 |
Data: | 2016-06-15 |
Opis podręcznika:
Zbiór ćwiczeń "Planowanie i ocena żywienia" to nowoczesny zestaw zadań przygotowujący ucznia technikum lub słuchacza kursu do egzaminu z kwalifikacji T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Każdy rozdział ćwiczeń poprzedzony jest krótkim teoretycznym wstępem, który pozwala na szybkie usystematyzowanie wiedzy z zakresu żywienia człowieka. Zamieszczone w dalszej części ćwiczenia utrwalają nabyte umiejętności z planowania i oceny żywienia.
Na końcu rozdziałów zbioru ćwiczeń znajduje się słowniczek ABC wyjaśniający trudniejsze terminy użyte w zadaniach.
Ćwiczenia ze względu na dużą objętość materiału, zostały podzielone na dwie części:
Pierwsza część ćwiczeń obejmuje następujące tematy: składniki pokarmowe i ich źródła, wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka, przemiany składników pokarmowych w organizmie człowieka oraz normy żywienia.
Druga część to ćwiczenia z planowania i oceny żywienia uwzgledniające pozostałe tematy: grupy żywności, zamienność produktów w grupach, zasady racjonalnego żywienia, zasady planowania jadłospisów, żywienie różnych grup ludności, obliczanie wartości energetycznej i odżywczej potraw, ocena żywienia, wegetarianizm oraz alternatywne sposoby żywienia.
Ćwiczenia uczą zasad racjonalnego żywienia, zachęcają do oceny własnego sposobu odżywiania się i unikania niebezpieczeństw zdrowotnych jakimi są współczesne choroby cywilizacyjne.
Podręcznik „Planowanie i ocena sposobu żywienia. Ćwiczenia cz. 2. Kwalifikacja T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych” - oprawa miękka - Wydawca: Format AB. Cena 32.61 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.