pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
podręcznik:

Planowanie i ocena sposobu żywienia. Ćwiczenia cz. 2. Kwalifikacja T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Dane szczegółowe:
Wydawca: Format AB
Rok wyd.: 2016
Oprawa: miękka
Ilość stron: 114 s.
Wymiar: 170x240 mm
EAN: 9788389184702
ISBN: 978-83-8918-470-2
Data: 2016-06-15
32.61 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis podręcznika:

Zbiór ćwiczeń "Planowanie i ocena żywienia" to nowoczesny zestaw zadań przygotowujący ucznia technikum lub słuchacza kursu do egzaminu z kwalifikacji T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Każdy rozdział ćwiczeń poprzedzony jest krótkim teoretycznym wstępem, który pozwala na szybkie usystematyzowanie wiedzy z zakresu żywienia człowieka. Zamieszczone w dalszej części ćwiczenia utrwalają nabyte umiejętności z planowania i oceny żywienia.

Na końcu rozdziałów zbioru ćwiczeń znajduje się słowniczek ABC wyjaśniający trudniejsze terminy użyte w zadaniach.

Ćwiczenia ze względu na dużą objętość materiału, zostały podzielone na dwie części:
Pierwsza część ćwiczeń obejmuje następujące tematy: składniki pokarmowe i ich źródła, wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka, przemiany składników pokarmowych w organizmie człowieka oraz normy żywienia.

Druga część to ćwiczenia z planowania i oceny żywienia uwzgledniające pozostałe tematy: grupy żywności, zamienność produktów w grupach, zasady racjonalnego żywienia, zasady planowania jadłospisów, żywienie różnych grup ludności, obliczanie wartości energetycznej i odżywczej potraw, ocena żywienia, wegetarianizm oraz alternatywne sposoby żywienia.

Ćwiczenia uczą zasad racjonalnego żywienia, zachęcają do oceny własnego sposobu odżywiania się i unikania niebezpieczeństw zdrowotnych jakimi są współczesne choroby cywilizacyjne.

Podręcznik „Planowanie i ocena sposobu żywienia. Ćwiczenia cz. 2. Kwalifikacja T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych” - oprawa miękka - Wydawca: Format AB. Cena 32.61 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.