Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. TG.16 cz. 1. Podręcznik
Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, WSiP |
Rok wyd.: | 2019 |
Oprawa: | miękka |
EAN: | 9788302181931 |
ISBN: | 978-83-0218-193-1 |
Data: | 2020-06-18 |
Opis podręcznika:
Znane i lubiane autorki ponownie wprowadzają w tajniki utrzymania zdrowia przez właściwą dietę i odpowiedni tryb życia. W podręczniku omówiono zagadnienia dotyczące zasad żywienia człowieka, przede wszystkim wartości odżywcze poszczególnych składników pożywienia oraz normy i zalecenia dietetyków. Duży nacisk położono na profilaktykę chorób niezakaźnych, w tym dietozależnych. Publikacja zawiera najnowsze piramidy żywieniowe, opublikowane w 2017 r.
Autorki poruszają też tematy związane z higieną i bezpieczeństwem organizacji żywności. Nie obawiają się komentować obecnych trendów żywieniowych, dzięki czemu książka staje się aktualnym przewodnikiem po zdrowym stylu życia.
Podręcznik zawiera dużo pytań i poleceń, które pozwalają sprawdzić poziom wiedzy uczniów i zmuszają ich do aktywnego poszukiwania informacji, a czasem krytycznego spojrzenia na własne nawyki żywieniowe.
Na końcu publikacji znajduje się tabela z wartościami odżywczymi poszczególnych surowców.
Podręcznik dostosowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Prezentuje kluczową terminologię naukową stosowaną w nauce o żywieniu, w przypadku terminów obcojęzycznych wskazano ich poprawną wymowę. Zawiera też wykaz najważniejszych terminów i pojęć branżowych z tłumaczeniem na języki angielski
i niemiecki.
Podręcznik „Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. TG.16 cz. 1. Podręcznik” - oprawa miękka - Wydawca: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, WSiP. Cena 79.70 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.