Obsługa gości konsumentów. Szkoła ponadgimnazjalna. Podręcznik do nauki zawodu kelner oraz zawodu technik organizacji usług gastronomicznych cz. 2
Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, WSiP |
Rok wyd.: | 2013 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 194 s. |
Wymiar: | 190x250 mm |
EAN: | 9788302140860 |
ISBN: | 978-83-0214-086-0 |
Data: | 2015-01-27 |
Opis podręcznika:
Podręcznik przygotowany z myślą o uczniach i słuchaczach kształcących się w zawodach "kelner" i technik organizacji usług gastronomicznych. W sposób kompleksowy omawia zagadnienia teoretyczne i praktyczne związane z szeroko rozumianą obsługą gości oraz funkcjonowaniem zakładów gastronomicznych. Materiał stanowi pełne kompendium współczesnej wiedzy zawodowej ze szczególnym uwzględnieniem dokonujących się zmian i kierunków w obsłudze gości.
Podręcznik opracowano zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodach "kelner" i "technik organizacji usług gastronomicznych".
Treść wzbogacają liczne fotografie, rysunki i schematy pozwalające uczniom na lepsze przyswojenie omawianych zagadnień i opanowanie technik obsługi.
Część 2. zawiera wiedzę z zakresu:
- organizacji obsługi gości w pokojach hotelowych (room-service),
- technik podawania potraw kuchni różnych narodów,
- serwisu specjalnego i przygotowania nakryć specjalnych,
- planowania i organizacji przyjęć okolicznościowych,
- systemów rozliczeń kelnerskich,
- elementów protokołu dyplomatycznego,
- rozwiązywania sytuacji problemowych w pracy,
- organizacji baru i pracy barmana.
Podręcznik „Obsługa gości konsumentów. Szkoła ponadgimnazjalna. Podręcznik do nauki zawodu kelner oraz zawodu technik organizacji usług gastronomicznych cz. 2” - oprawa miękka - Wydawca: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, WSiP.