Ćwiczenia z mikrobiologii dla studentów Inżynierii Środowiska
Sylwia Terpiłowska, Katarzyna Czarnek
(red.)Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Katolicki Uniwersytet Lubelski, KUL |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 187 s. |
Wymiar: | 170x240 mm |
EAN: | 9788380613157 |
ISBN: | 978-83-8061-315-7 |
Data: | 2017-02-08 |
Opis podręcznika:
1. Dobra praktyka laboratoryjna i HACCP
1.1. Defi nicja i założenia Dobrej Praktyki Laboratoryjnej
1.2. Organizacja jednostki badawczej i jej personel
1.2.1. Organizacja jednostki badawczej i jej personel
1.2.2. Kierownik badania
1.2.3. Główny wykonawca
1.2.4. Personel badawczy
1.3. System Zapewniania Jakości
1.4. Pomieszczenia
1.5. Przyrządy pomiarowe, materiały i odczynniki
1.6. Systemy badawcze
1.7. Materiały badane i materiały odniesienia
1.8. Standardowe Procedury Robocze
1.9. Przeprowadzenie badania
1.10. Archiwizacja zapisów i materiałów
1.11. HACCP
2. Mikroskopia świetlna
2.1. Budowa i zasada działania mikroskopu świetnego
2.1.1. Budowa mikroskopu świetlnego
2.1.2. Droga światła w mikroskopie świetlnym
2.1.3. Obraz powstający w mikroskopie świetlnym
2.1.4. Podstawowe pojęcia w mikroskopii
2.2. Odmiany mikroskopu optycznego
2.2.1. Budowa mikroskopu kontrastowo-fazowego
2.2.2. Mikroskop interferencyjny
2.2.3. Mikroskop polaryzacyjny
2.2.4. Mikroskop fl uorescencyjny
2.3. Mikroskop konfokalny
2.4. Przygotowanie preparatu do obserwacji w mikroskopie świetlnym
3. Mikroskopia elektronowa
3.1. Budowa i zasada działania mikroskopu elektronowego transmisyjnego
3.1.1. Obraz w mikroskopie transmisyjnym elektronowym
3.2. Budowa i zasada działania skaningowego mikroskopu elektronowego
3.3. Przygotowanie preparatów w mikroskopie elektronowym
3.4. Porównanie mikroskopii świetlnej i elektronowej
4. Mikroskop sił atomowych
5. Mycie szkła i przygotowanie do sterylizacji
5.1. Zasady przygotowania szkła nowego do użytku
5.2. Zasady mycia szkła i plastiku
5.3. Przygotowanie szkła i plastiku do sterylizacji
5.4. Gospodarka odpadami
6. Sterylizacja (wyjaławianie)
6.1. Metody fi zyczne
6.1.1. Sterylizacja termiczna sucha
6.1.1.1 Wyjaławianie przez wyżarzanie
6.1.1.2 Wyjaławianie przez opalanie
6.1.1.3 Wyjaławianie gorącym suchym powietrzem
6.1.2. Sterylizacja termiczna mokra - parą wodną
6.1.2.1 Wyjaławianie przez gotowanie
6.1.2.2 Wyjaławianie w aparacie Kocha
6.1.2.3 Wyjaławianie w autoklawie
6.1.3. Sterylizacja promieniami ultrafi oletowymi
6.1.4. Sterylizacja promieniami jonizującymi
6.1.5. Sterylizacja plazmowa
6.2. Metody mechaniczne
6.3. Metody chemiczne (dezynfekcja)
7. Podłoża mikrobiologiczne
7.1. Wymagania stawiane pożywkom
7.2. Podział pożywek
7.2.1. Podział pożywek ze względu na ich skład chemiczny
7.2.2. Podział pożywek ze względu na ich konsystencję
7.2.3. Podział pożywek ze względu na wymagania odżywcze drobnoustrojów
7.3. Zasady przygotowania pożywek
8. Posiewy mikrobiologiczne
8.1. Metody otrzymywania czystych kultur
8.1.1. Metoda posiewu redukcyjnego
8.1.2. Metoda posiewu powierzchniowego (płytek mazanych)
8.1.3. Metoda posiewu wgłębnego (płytek lanych)
8.1.4. Metoda seryjnych rozcieńczeń
8.1.5. Metoda replik
9. Typy wzrostu na różnych podłożach
9.1. Wzrost na podłożu płynnym
9.1.1. Zapotrzebowanie drobnoustrojów na tlen
9.2. Wzrost na podłożu stałym - skos agarowy
9.3. Wzrost na podłożu stałym - płytka Petriego
9.4. Wzrost w hodowli kłutej na słupku żelatynowym
9.5. Wzrost na słupku agarowym
10. Barwienie drobnoustrojów
10.1. Technika sporządzania preparatów mikroskopowych
10.2. Barwniki stosowane w mikrobiologii
10.3. Podział metod barwienia
10.3.1. Barwienie proste pozytywne
10.3.2. Barwienie proste negatywne
10.3.3. Barwienie złożone pozytywne
10.3.3.1 Barwienie metodą Grama
10.3.3.2 Barwienie metodą Writza (Schaeff er - Fultona)
10.3.4. Barwienie złożone pozytywno - negatywne
10.3.4.1 Barwienie metodą Burri - Grinsa
10.4. Barwienie drożdży
11. Higiena mikrobiologiczna mycia rąk
12. Jakość higieniczna mleka
13. Osad czynny
14. Wrażliwość na antybiotyki
15. Analiza mikrobiologiczna gleby
15.1. Obieg azotu
15.1.1. Asymilacja azotu cząsteczkowego
15.1.2. Proteoliza
15.1.3. Amonifi kacja
15.1.4. Nitryfi kacja
15.1.5. Denitryfi kacja
16. Analiza sanitarna wody
17. Analiza mikrobiologiczna powietrza
17.1. Skład powietrza
17.2. Bioaerozole - postać mikroorganizmów w powietrzu
17.3. Mikrofl ora powietrza
18. Podstawy diagnostyki wirusologicznej
19. Badanie czystości mikrobiologicznej wyrobów kosmetycznych
Literatura
Podręcznik „Ćwiczenia z mikrobiologii dla studentów Inżynierii Środowiska” - oprawa miękka - Wydawca: Katolicki Uniwersytet Lubelski, KUL.