Żywność fermentowana i probiotyczna. Samodzielna fermentacja mlekowa: trwale, smacznie i zdrowo
Michael Dietz
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Vital |
Rok wyd.: | 2017 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 124 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788365404572 |
ISBN: | 978-83-6540-457-2 |
Data: | 2017-03-23 |
Opis książki:
Jeszcze sto lat temu prawie każdy miał w swojej piwnicy naczynia do fermentacji i przygotowywał w nich różne produkty. Ta tradycyjna i zdrowa metoda konserwowania potraw obecnie wraca do łask. Fermentacja to proces, w którym mikroorganizmy przetrawiają do pewnego stopnia produkty spożywcze i przez to poprawiają wartość i przyswajalność znajdujących się w nich substancji odżywczych.
Współczesne zwyczaje żywieniowe są odpowiedzialne za wszelkie problemy trawienne. Idealnym rozwiązaniem jest spożywanie żywności fermentowanej i probiotycznej, która zawiera żywe bakterie kwasu mlekowego i przez długie miesiące zachowuje witaminy i enzymy. Potrawy są lekkostrawne oraz wspierają florę bakteryjną jelit, a tym samym układ odpornościowy. Teraz i Ty odkryjesz ponad 30 przepisów na trwałe potrawy zaczerpnięte z różnych regionów świata.
Dzięki tej książce samodzielnie przygotujesz zdrowe pikle, kimchi, sunomono czy tofu. Poznasz tajniki kiszenia i marynowania popularnych warzyw takich jak kapusta, marchew czy buraki. Te i wiele innych produktów poprawiają wchłanialność witamin i żelaza. W znaczący sposób pobudzają trawinie tłuszczów i białka. Pozytywnie wpływają na przepływ krwi w jelitach, aktywują pracę trzustki i oczyszczają krew. Żywność fermentowana i probiotyczna w dużym stopniu poprawia pracę mózgu i uspokaja system nerwowy. Dzięki niej oczyścisz organizm ze środków konserwujących, wzmacniaczy smaku oraz innych składników, które spożywałeś wraz ze sztucznie przetworzonym pokarmem.
Trwale, smacznie, zdrowo.
Książka "Żywność fermentowana i probiotyczna. Samodzielna fermentacja mlekowa: trwale, smacznie i zdrowo" - Michael Dietz - oprawa miękka - Wydawnictwo Vital. Książka posiada 124 stron i została wydana w 2017 r.