pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
E-book:

Żywienie w gastroenterologii dziecięcej

Dane szczegółowe:
Wydawca: PZWL
Format: mobi, epub
Ilość stron: 232 s.
Zabezpieczenie: plik z zabezpieczeniem watermark
EAN: 9788301239862
Data: 2025-03-20
99.00 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis e-booka:

Sposób leczenia chorób przewodu pokarmowego zależy od ich etiologii i przebiegu, jednak w większości przypadków odpowiednie postępowanie żywieniowe odgrywa niezwykle ważną rolę. U pacjentów dieta jest głównym bądź jedynym remedium, u innych ważnym elementem terapii.

Żywienie w gastroenterologii dziecięcej to kompendium wiedzy o najczęściej występujących u dzieci i młodzieży chorobach przewodu pokarmowego, zarówno organicznych, jak i czynnościowych, które łączą: krótki zarys choroby, aktualne zalecenia dotyczące diety i leczenia żywieniowego oraz narzędzia przydatne w praktyce klinicznej.

Publikacja została stworzona przez zespół doświadczonych gastroenterologów dziecięcych i dietetyka, którzy od lat wspólnie pomagają dzieciom z chorobami przewodu pokarmowego w powrocie do zdrowia.

Książka przeznaczona jest dla dietetyków klinicznych, lekarzy pediatrów i gastroenterologów dziecięcych. Może się okazać również pomocna studentom dietetyki i kierunku lekarskiego, a także rodzicom i opiekunom chorych dzieci, jako pomoc w zrozumieniu choroby i wagi dietoterapii.

E-book „Żywienie w gastroenterologii dziecięcej” - Wydawca: PZWL. Cena 99.00 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.

Spis treści:

Wykaz skrótów XV

1. Choroba refluksowa przełyku Marcin Banasiuk 1

2. Wymioty i biegunki infekcyjne Piotr Albrecht, Maria Kotowska, Aleksandra Pituch-Zdanowska 11

3. Eozynofilowe zapalenie przełyku Aleksandra Pituch-Zdanowska, Marcin Dziekiewicz, Aleksandra Banaszkiewicz 23

4. Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy Marcin Dziekiewicz 43

5. Czynnościowy ból brzucha Barbara Skowrońska, Joanna Warzecha 49

6. Dyspepsja czynnościowa Barbara Skowrońska, Joanna Warzecha 53

7. Nietolerancja laktozy i fruktozy Barbara Skowrońska, Wioletta Guzik, Marcin Banasiuk, Aleksandra Pituch-Zdanowska 61

8. Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) Julia Dudkiewicz-Grabicz, Marcin Banasiuk 75

9. Celiakia Aleksandra Pituch-Zdanowska, Andrzej Radzikowski, Piotr Albrecht 81

10. Nieswoiste zapalenia jelit Aleksandra Pituch-Zdanowska, Katarzyna Karolewska-Bochenek, Izabella Łazowska-Przeorek, Piotr Albrecht 103

11. Zespół jelita drażliwego Aleksandra Pituch-Zdanowska, Agnieszka Gawrońska 129

12. Zaparcie czynnościowe Barbara Skowrońska, Marcin Banasiuk, Aleksandra Pituch-Zdanowska 147

13. Ostre zapalenie trzustki Jan Bukowski, Łukasz Dembiński, Aleksandra Pituch-Zdanowska, Aleksandra Banaszkiewicz 155

14. Przewlekłe zapalenie trzustki Jan Bukowski, Łukasz Dembiński, Aleksandra Pituch-Zdanowska, Aleksandra Banaszkiewicz 167

15. Wybrane choroby wątroby Marcin Dziekiewicz, Aleksandra Pituch-Zdanowska 175

16. Żywienie dojelitowe – alternatywne metody żywienia drogą przewodu pokarmowego Łukasz Dembiński 189

17. Załączniki 199
Załącznik 1. Zapotrzebowanie na makroskładniki u dzieci i młodzieży 200
Załącznik 2. Wzory do obliczeń podstawowej przemiany materii oraz całkowitego wydatku energetycznego u dzieci i młodzieży 202
Załącznik 3. Testy oddechowe 204
Załącznik 4. Produkty bezglutenowe, produkty zawierające gluten oraz tzw. ukryte źródła glutenu 210
Załącznik 5. Przygotowanie do kolonoskopii 213
Załącznik 6. Bristolska Skala Uformowania Stolca 215
Załącznik 7. Produkty i techniki kulinarne zalecane i niezalecane dla pacjenta stosującego dietę bogatoresztkową 216
Załącznik 8. Zastosowanie oleju MCT 220
Załącznik 9. Wybrane preparaty pediatryczne do żywienia dojelitowego na rynku polskim 221

Skorowidz 225