Żywienie w chorobach nowotworowych
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | PZWL |
Rok wyd.: | 2022 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 1058 s. |
Wymiar: | 205x245 mm |
EAN: | 9788301223304 |
ISBN: | 978-83-0122-330-4 |
Data: | 2022-04-28 |
Opis książki:
Publikacja w 2021 roku została wyróżniona Nagrodą Zespołową I. stopnia Jego Magnificencji Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie prof. dr. hab. Michała Zasady.
Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w trakcie i po leczeniu onkologicznym.
To niezbędne kompendium wiedzy w codziennej praktyce lekarskiej dla onkologów, chirurgów, jak również dla dietetyków pracujących z pacjentami zmagającymi się z choroba nowotworową.
Książka "Żywienie w chorobach nowotworowych" - oprawa miękka - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 1058 stron i została wydana w 2022 r. Cena 283.92 zł. Zapraszamy na zakupy!