Żywienie w chorobach nowotworowych
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | PZWL |
Rok wyd.: | 2020 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 1058 s. |
Wymiar: | 210x250 mm |
EAN: | 9788320058871 |
ISBN: | 978-83-2005-887-1 |
Data: | 2020-07-06 |
Opis książki:
Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej.
Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w trakcie i po leczeniu onkologicznym.
To niezbędne kompendium wiedzy w codziennej praktyce lekarskiej dla onkologów, chirurgów, jak również dla dietetyków pracujących z pacjentami zmagającymi się z choroba nowotworową.
Patronat merytoryczny : Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego
Książka "Żywienie w chorobach nowotworowych" - praca zbiorowa - oprawa twarda - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 1058 stron i została wydana w 2020 r.