pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Żywienie w chorobach nowotworowych

Dane szczegółowe:
Wydawca: PZWL
Rok wyd.: 2020
Oprawa: twarda
Ilość stron: 1058 s.
Wymiar: 210x250 mm
EAN: 9788320058871
ISBN: 978-83-2005-887-1
Data: 2020-07-06
Cena wydawcy: 299.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej.

Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w trakcie i po leczeniu onkologicznym.

To niezbędne kompendium wiedzy w codziennej praktyce lekarskiej dla onkologów, chirurgów, jak również dla dietetyków pracujących z pacjentami zmagającymi się z choroba nowotworową.

Patronat merytoryczny : Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego

Książka "Żywienie w chorobach nowotworowych" - praca zbiorowa - oprawa twarda - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 1058 stron i została wydana w 2020 r.