Żywienie młodego sportowca. Co jeść, by zostać mistrzem
Justyna Mizera, Krzysztof Mizera
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Galaktyka |
Rok wyd.: | 2019 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 216 s. |
EAN: | 9788375797114 |
ISBN: | 978-83-7579-711-4 |
Data: | 2019-03-12 |
Opis książki:
Przy coraz częstszych i intensywniejszych treningach niezwykle ważne jest, aby zawodnik szybko się regenerował i miał energię na każdy trening. Jeśli nie zadba o właściwy proces odnowy biologicznej, prędzej czy później nabawi się kontuzji. Okazuje się, że właściwe odżywianie się jest najlepszą i najłatwiej dostępną metodą odzyskania sprawności fizycznej i równowagi psychicznej po wzmożonym wysiłku. Pomaga też we wzmacnianiu odporności organizmu.
Żywienie młodego sportowca to praktyczna książka dla rodziców, trenerów, nauczycieli wychowania fizycznego i studentów kierunków związanych ze sportem lub dietetyką, ale polecamy ją również młodzieży. Przekazane są w niej najważniejsze informacje dotyczące właściwego bilansowania diety (węglowodany, białka, tłuszcze i mikroskładniki) oraz nawadniania organizmu młodego sportowca. W książce poruszono często występujący wśród dzieci i młodzieży problem nadwagi i otyłości, a także zwrócono uwagę na rolę, jaką odgrywa odporność organizmu w skutecznym trenowaniu, rozwoju fizycznym i psychicznym oraz w procesie nauki.
Młodzi sportowcy i ich rodzice zadają różnorodne pytania. Zebrano te, które pojawiają się najczęściej, i udzielono na nie odpowiedzi rzeczowych, zgodnych z aktualnym stanem wiedzy. W ostatnim rozdziale przedstawiono przykładowe fragmenty opracowanych przez autorów diet dla zawodników w różnym wieku.
Justyna Mizera i Krzysztof Mizera
Książka "Żywienie młodego sportowca. Co jeść, by zostać mistrzem" - Justyna Mizera, Krzysztof Mizera - oprawa miękka - Wydawnictwo Galaktyka. Książka posiada 216 stron i została wydana w 2019 r.