
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | PZWL |
Format: | mobi, epub |
Ilość stron: | 144 s. |
Zabezpieczenie: | plik z zabezpieczeniem watermark |
EAN: | 9788320065558 |
Data: | 2025-03-20 |
39.00
pozycja dostępna
Wyślemy w czasie: 24 h
×
Opis e-booka:
Książka informuje przyszłe matki o tym, co jeść, jak jeść, a czego unikać, aby zachować dobre zdrowie, umożliwić prawidłowy rozwój płodu i uniknąć komplikacji podczas porodu. Łatwiej jest przestrzegać zaleceń lekarza, wiedząc, jakie znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży mają poszczególne składniki pokarmowe. Przykładowe jadłospisy dla kobiet w początkowym i końcowym okresie ciąży, do których dołączono proste przepisy, dodatkowo ułatwiają to zadanie. Mnóstwo uzupełniających wiadomości przynoszą również tabele.
E-book „Żywienie kobiet w ciąży” - Wydawca: PZWL. Cena 39.00 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.
Spis treści:
Wprowadzenie - Dorota Szostak-Węgierek 7
Znaczenie prawidłowego żywienia się kobiety podczas ciąży - Dorota Szostak-Węgierek 9
Masa ciała matki przed ciążą i przyrost masy ciała matki podczas ciąży 10
Białko 13
Kwas foliowy 13
Witaminy antyoksydacyjne 16
Witamina A 17
Wapń 18
Żelazo 19
Cynk 20
Jod 21
Magnez 22
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych 22
Ogólne zasady prawidłowego żywienia się kobiet – Dorota Szostak-Węgierek 27
Dekalog prawidłowego żywienia się kobiety w okresie rozrodczym 30
1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów 30
2. Strzeż się nadwagi i otyłości, bądź aktywna ruchowo 30
3. Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem kalorii 32
4. Spożywaj codziennie 3 duże szklanki chudego mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem a częściowo także serem 32
5. Mięso spożywaj z umiarem 34
6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców 35
7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także wszelkich produktów zawierających cholesterol 36
8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy 37
9. Ograniczaj spożycie soli 38
10. Unikaj alkoholu 38
Zasady żywienia kobiety ciężarnej w oparciu o 10 zasad zdrowego żywienia - Dorota Szostak-Węgierek 39
1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów 41
2. Dbaj o prawidłowy przyrost masy ciała 41
3. Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem kalorii 44
4. Spożywaj codziennie 3-4 duże szklanki chudego mleka 46
5. Mięso spożywaj codziennie, ale z umiarem 47
6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców 48
7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także wszelkich produktów zawierających cholesterol 53
8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy 54
9. Ograniczaj spożycie soli 55
10. Zrezygnuj z alkoholu. Ogranicz spożycie kawy i mocnej herbaty 55
Najczęstsze pytania stawiane przez kobiety ciężarne – Dorota Szostak-Węgierek 60
Dieta dla kobiet planujących macierzyństwo oraz dla kobiet w I trymestrze ciąży - Aleksandra Cichocka 67
Dieta dla kobiet w II i III trymestrze ciąży - Aleksandra Cichocka 91
Wybrane przepisy kulinarne - Aleksandra Cichocka 117
Potrawy z płatków owsianych 117
Surówki, sałatki i inne potrawy z warzyw i owoców 122
Dania z ryb 135
Piśmiennictwo 140
Znaczenie prawidłowego żywienia się kobiety podczas ciąży - Dorota Szostak-Węgierek 9
Masa ciała matki przed ciążą i przyrost masy ciała matki podczas ciąży 10
Białko 13
Kwas foliowy 13
Witaminy antyoksydacyjne 16
Witamina A 17
Wapń 18
Żelazo 19
Cynk 20
Jod 21
Magnez 22
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych 22
Ogólne zasady prawidłowego żywienia się kobiet – Dorota Szostak-Węgierek 27
Dekalog prawidłowego żywienia się kobiety w okresie rozrodczym 30
1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów 30
2. Strzeż się nadwagi i otyłości, bądź aktywna ruchowo 30
3. Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem kalorii 32
4. Spożywaj codziennie 3 duże szklanki chudego mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem a częściowo także serem 32
5. Mięso spożywaj z umiarem 34
6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców 35
7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także wszelkich produktów zawierających cholesterol 36
8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy 37
9. Ograniczaj spożycie soli 38
10. Unikaj alkoholu 38
Zasady żywienia kobiety ciężarnej w oparciu o 10 zasad zdrowego żywienia - Dorota Szostak-Węgierek 39
1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów 41
2. Dbaj o prawidłowy przyrost masy ciała 41
3. Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem kalorii 44
4. Spożywaj codziennie 3-4 duże szklanki chudego mleka 46
5. Mięso spożywaj codziennie, ale z umiarem 47
6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców 48
7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także wszelkich produktów zawierających cholesterol 53
8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy 54
9. Ograniczaj spożycie soli 55
10. Zrezygnuj z alkoholu. Ogranicz spożycie kawy i mocnej herbaty 55
Najczęstsze pytania stawiane przez kobiety ciężarne – Dorota Szostak-Węgierek 60
Dieta dla kobiet planujących macierzyństwo oraz dla kobiet w I trymestrze ciąży - Aleksandra Cichocka 67
Dieta dla kobiet w II i III trymestrze ciąży - Aleksandra Cichocka 91
Wybrane przepisy kulinarne - Aleksandra Cichocka 117
Potrawy z płatków owsianych 117
Surówki, sałatki i inne potrawy z warzyw i owoców 122
Dania z ryb 135
Piśmiennictwo 140