Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Naukowe PWN |
Rok wyd.: | 2008 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 340 s. |
Wymiar: | 168x236 mm |
EAN: | 9788301139483 |
ISBN: | 978-83-0113-948-3 |
Data: | 2009-03-04 |
Opis książki:
Podręcznik akademicki, napisany przez znakomitych specjalistów – żywieniowców oraz klinicystów zajmujących się tą problematyką – zawiera współczesną wiedzę na temat: - zasad i praktycznych wskazań co do właściwego żywienia w różnych okresach życia (niemowlęta i dzieci, dorośli zależnie od aktywności fizycznej, kobiety ciężarne, osoby starsze); - roli żywienia w powstawaniu, zapobieganiu i leczeniu najczęstszych chorób od patologii wieku dziecięcego przez niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimię, choroby metaboliczne (cukrzyca, dna, hiperlipidemie), choroby układu krążenia (nadciśnienie), przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, nerek, stawów, aż do osteoporozy i nowotworów; - organizacyjnych, technicznych i instytucjonalnych sposobów zaspokajania potrzeb pokarmowych chorego człowieka – żywienie w szpitalach i uzdrowiskach, ocena zbiorowego żywienia oraz poradnictwa dietetycznego.
Na szczególną uwagę zasługują rozdziały dotyczące: - żywienia pozajelitowego i dojelitowego, - obustronnie ujętej interakcji leków z żywnością.
Książka przeznaczona jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem – lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i domach opieki społecznej.
Książka "Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Tom 2" - Jan Hasik, Jan Gawęcki (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo Naukowe PWN. Książka posiada 340 stron i została wydana w 2008 r.