pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
podręcznik:

Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny

Dane szczegółowe:
Wydawca: Naukowe PWN
Rok wyd.: 2013
Oprawa: miękka
Ilość stron: 150 s.
Wymiar: 165x240 mm
EAN: 9788301150730
ISBN: 978-83-0115-073-0
Data: 2013-11-15
50.80 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Opis książki:

Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; składniki odżywcze; jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia.

W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych.

Treść haseł jest dostosowana do zawartości podręcznika Żywienie człowieka. T. 1 oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2.

Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami - lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a także wszystkich zainteresowanych tym tematem.

Książka "Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny" - Jan Gawęcki, Henryk Gerting - oprawa miękka - Wydawnictwo Naukowe PWN. Książka posiada 150 stron i została wydana w 2013 r. Cena 50.80 zł. Zapraszamy na zakupy!