Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Naukowe PWN |
Rok wyd.: | 2013 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 150 s. |
Wymiar: | 165x240 mm |
EAN: | 9788301150730 |
ISBN: | 978-83-0115-073-0 |
Data: | 2013-11-15 |
Opis książki:
Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; składniki odżywcze; jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia.W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych.
Treść haseł jest dostosowana do zawartości podręcznika Żywienie człowieka. T. 1 oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2.
Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami - lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a także wszystkich zainteresowanych tym tematem.
Książka "Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny" - Jan Gawęcki, Henryk Gerting - oprawa miękka - Wydawnictwo Naukowe PWN. Książka posiada 150 stron i została wydana w 2013 r. Cena 50.80 zł. Zapraszamy na zakupy!