Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom 1
Jan Gawęcki, Lech Hryniewiecki
(red.)Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Naukowe PWN |
Rok wyd.: | 2007 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 514 s. |
Wymiar: | 170x240 mm |
EAN: | 9788301139476 |
ISBN: | 978-83-0113-947-6 |
Data: | 2009-03-03 |
Opis książki:
Żywienie człowieka jest podręcznikiem stanowiącym pełne kompendium wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu i dietetyce. Część pierwsza Podstawy nauki o żywieniu przedstawia cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pokarmu, potrzeby energetyczne organizmu oraz ich zaspokajanie – szczegółowo charakteryzuje składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i jakość zdrowotną produktów spożywczych. Książka omawia normy żywienia oraz genetyczne, kulturowe i praktyczne aspekty racjonalizacji wyżywienia. Pozycję uzupełnia prezentacja problemów żywieniowych świata i organizacji międzynarodowych, zajmujących się ich rozwiązywaniem oraz metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia. Obecne wydanie zawiera poprawki i uzupełnienia wynikające z wejścia w życie nowych norm oraz regulacji prawnych.
Książka "Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom 1" - Jan Gawęcki, Lech Hryniewiecki (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo Naukowe PWN. Książka posiada 514 stron i została wydana w 2007 r.