Żydowscy obywatele Krakowa. Tom 3. Kuchnia i kultura
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo EMG |
Rok wyd.: | 2020 |
Oprawa: | miękka ze skrzydełka |
Ilość stron: | 164 s. |
Wymiar: | 150x210 mm |
EAN: | 9788363464295 |
ISBN: | 978-83-63464-29-5 |
Data: | 2020-09-02 |
Opis książki:
Celem tej publikacji nie jest pokazanie tego co nazywa się kuchnią żydowską. Przedstawione przepisy to symboliczny wybór receptur spisanych przez przedwojennych krakowian żydowskiego pochodzenia, w większości niereligijnych. Te prywatne notatki są czymś więcej niż podpowiedzią, jak gotować - stały się także pretekstem do biogramów i tłem fragmentu życia niegdyś jednej czwartej społeczności Krakowa. Ten obraz byłby zbyt ubogi bez pokazania restauracji i kawiarni prowadzonych przez żydowskich obywateli naszego miasta. W notesie znalazły się więc zdjęcia i informacje o takich lokalach, a w biogramach - fragmentaryczne dane o życiu w przedwojennym Krakowie, historii nieistniejących już miejsc, dramacie wojennym i późniejszych dziejach. Podczas badań okazało się, że wiele rodzin restauratorów było związanych z rozwojem krakowskiego i polskiego sportu, więc i ten aspekt pojawił się publikacji. Publikacja ma formę notesu do czytania. Tych, którzy mają chęć poszukać więcej informacji, zachęcamy do pójścia śladem bibliografii i do dopisywania znalezionych wiadomości na wolnych stronach. Można tam też notować własne przepisy lub notatki ulepszające podane receptury. Teksty zamieszczone w notesie są dwujęzyczne: po polsku i po angielsku.
Książka "Żydowscy obywatele Krakowa. Tom 3. Kuchnia i kultura" - praca zbiorowa - oprawa miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo EMG. Książka posiada 164 stron i została wydana w 2020 r. Cena 21.98 zł. Zapraszamy na zakupy!