Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Monumen |
Rok wyd.: | 2019 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 318 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788366133389 |
ISBN: | 978-83-6613-338-9 |
Data: | 2019-05-27 |
Opis książki:
W dzisiejszych czasach sprawy związane z jedzeniem stają się pierwszoplanowym zagadnieniem ludzkiego życia. Koncerny, które zajmują się produkowaniem żywności na masową skalę, za pomocą kampanii reklamowych wzbudzają w człowieku iluzję szczęścia wypływającego z zaspokojenia potrzeby jedzenia. Sztuczne potęgowanie elementarnego pragnienia i form zaspokojenia powoduje rujnowanie zdrowia całych społeczeństw. Problem ten dotyczy w szczególnym stopniu Zachodu, gdzie skutkiem obżarstwa jest powszechnie zauważalna otyłość.
Współcześnie obsesyjna troska o ciało daje o sobie znać na różne sposoby. Jest nią także zjawisko, które Steven Bratman, amerykański lekarz nazwał ortoreksją, czyli nadmierną dbałością o jakość pożywienia, co również traktuje on jako jednostkę chorobową. Niekiedy nazywa się to także kuchenną duchowością, dysfunkcją gastronomiczną czy kultem jedzenia.
Świat jedzenia coraz bardziej dominuje życie jednostek. Kuchniokracja zakreśla coraz szersze kręgi, rządząc niekiedy spotkaniami ludzi między sobą i zatracając istotę spotkania człowieka z człowiekiem.
Autor w niniejszej publikacji zajmuje się również wegetarianizmem, różnego rodzaju dietami, jedzeniem chorobliwym czy wreszcie cnotą umiarkowania w jedzeniu i piciu.
Książka "Życie na talerzu" - ks. Andrzej Zwoliński - oprawa miękka - Wydawnictwo Monumen. Książka posiada 318 stron i została wydana w 2019 r.