pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Zmysł smaku. Studium leksykalno-semantyczne

Autor książki:

Barbara Mitrenga

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego
Rok wyd.: 2014
Oprawa: twarda
Ilość stron: 296 s.
Wymiar: 211x150 mm
EAN: 9788322622971
ISBN: 978-83-2262-297-1
Data: 2024-06-19
32.38 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis książki:

Oddana do rąk Czytelników książka o charakterze monografii naukowej zawiera szczegółowy opis leksyki związanej ze zmysłem smaku w ujęciu historycznojęzykowym. Podjęto w niej próbę pokazania, w jaki sposób na przestrzeni wieków zmieniało się postrzeganie, zdawałoby się tak niezmiennych jakości, jakimi są cztery podstawowe smaki: słony, słodki, kwaśny i gorzki. Analizę materiału językowego opatrzono komentarzem historyczno-kulturowym dotyczącym zmieniających się upodobań smakowych Polaków i kształtowania się kuchni polskiej. Obserwacją objęto leksykę smakową zarówno w znaczeniu podstawowym, jak i metaforycznym. Książka składa się z wprowadzenia, siedmiu rozdziałów i zakończenia. W kolejnych rozdziałach omówiono zagadnienia teoretyczne i ogólne dotyczące percepcji smakowej (rozdział 1.), poddano analizie leksykę związaną z samym pojęciem smaku (rozdział 2.), z poszczególnymi smakami (rozdziały 3.-6.) oraz zjawiskiem synestezji (rozdział 7.). Całość zamyka spis tabel ujętych w książce, wykaz skrótów, literatura i indeks. Publikacja adresowana jest do Czytelników nie tylko z kręgu szeroko rozumianej humanistyki, lecz również do wszystkich osób zainteresowanych tematyką zmysłów człowieka, w szczególności zmysłem smaku.

Książka "Zmysł smaku. Studium leksykalno-semantyczne" - Barbara Mitrenga - oprawa twarda - Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego. Książka posiada 296 stron i została wydana w 2014 r. Cena 32.38 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.