Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Kocur Bury |
Rok wyd.: | 2019 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 64 s. |
Wymiar: | 250x330 mm |
EAN: | 9788365530226 |
ISBN: | 978-83-6553-022-6 |
Data: | 2019-09-27 |
Opis książki:
Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, by zdobyć pożywienie i przetrwać!
Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli?
- Przyprawy były kiedyś tak cenne, że płacono nimi podatki!
- Słodycze wyglądały inaczej. Cukier miał postać brązowych brył zwanych głową cukru, które trzeba było rąbać na małe kawałki!
- Gdy nie znano tabletek, lekami były specjalne potrawy i roślinne mikstury.
Z tą bogato ilustrowaną książką zajrzyjcie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się.
Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych.
Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i najbardziej obrzydliwe.
Życzymy Wam inspirującej kulinarnej podróży przez epoki, regiony i smaki!
Książka "Zjeść głowę cukru" - Małgorzata Kur - oprawa twarda - Wydawnictwo Kocur Bury. Książka posiada 64 stron i została wydana w 2019 r. Cena 34.68 zł. Zapraszamy na zakupy!