pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Zjeść głowę cukru

Autor książki:

Małgorzata Kur

Dane szczegółowe:
Wydawca: Kocur Bury
Rok wyd.: 2019
Oprawa: twarda
Ilość stron: 64 s.
Wymiar: 250x330 mm
EAN: 9788365530226
ISBN: 978-83-6553-022-6
Data: 2019-09-27
34.68 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Opis książki:

Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, by zdobyć pożywienie i przetrwać!
Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli?
- Przyprawy były kiedyś tak cenne, że płacono nimi podatki!
- Słodycze wyglądały inaczej. Cukier miał postać brązowych brył zwanych głową cukru, które trzeba było rąbać na małe kawałki!
- Gdy nie znano tabletek, lekami były specjalne potrawy i roślinne mikstury.

Z tą bogato ilustrowaną książką zajrzyjcie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się.

Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych.

Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i najbardziej obrzydliwe.

Życzymy Wam inspirującej kulinarnej podróży przez epoki, regiony i smaki!

Książka "Zjeść głowę cukru" - Małgorzata Kur - oprawa twarda - Wydawnictwo Kocur Bury. Książka posiada 64 stron i została wydana w 2019 r. Cena 34.68 zł. Zapraszamy na zakupy!