pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Zioła lecznicze w kuchni polskiej

Dane szczegółowe:
Wydawca: DRAGON
Rok wyd.: 2015
Oprawa: miękka
Ilość stron: 32 s.
Wymiar: 135x210 mm
EAN: 9788378870388
ISBN: 978-83-7887-038-8
Data: 2015-01-16
Cena wydawcy: 5.24 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Zioła stanowią ważny składnik kuchni, mimo iż nie mają żadnej wartości odżywczej. Podnoszą walory smakowe przyrządzanych potraw, a użyte jako dekoracja - wpływają zbawiennie na estetykę przy podawaniu. Wiele z nich sprawia, że jedzenie jest lekkostrawne, inne oddziałują pozytywnie na psychikę.

Zioła można również dodawać, aby obniżać w diecie zawartość cukru i soli, o ile organizm tego potrzebuje. Cynamon, goździki, imbir lub ziele angielskie wyeksponują naturalną słodycz deserów i dań z owocami, które nie będą dzięki temu wymagały dodatkowego słodzenia. Natomiast sól stanie się mniej potrzebna, jeśli doda się pieprz lub curry. Najlepsze efekty smakowe daje połączenie kilku ziół w jednej potrawie. Aby przygotować je samodzielnie, trzeba wiedzieć oczywiście, co mieszać i w jakich proporcjach. Można jednak skorzystać z gotowych mieszanek leczniczych ziół przyprawowych, takich jak: zioła prowansalskie, fines herbes, melange classique czy shichimi togarashi.

Książka "Zioła lecznicze w kuchni polskiej" - oprawa miękka - Wydawnictwo DRAGON. Książka posiada 32 stron i została wydana w 2015 r.