Zioła lecznicze w kuchni polskiej
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | DRAGON |
Rok wyd.: | 2015 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 32 s. |
Wymiar: | 135x210 mm |
EAN: | 9788378870388 |
ISBN: | 978-83-7887-038-8 |
Data: | 2015-01-16 |
Opis książki:
Zioła stanowią ważny składnik kuchni, mimo iż nie mają żadnej wartości odżywczej. Podnoszą walory smakowe przyrządzanych potraw, a użyte jako dekoracja - wpływają zbawiennie na estetykę przy podawaniu. Wiele z nich sprawia, że jedzenie jest lekkostrawne, inne oddziałują pozytywnie na psychikę.
Zioła można również dodawać, aby obniżać w diecie zawartość cukru i soli, o ile organizm tego potrzebuje. Cynamon, goździki, imbir lub ziele angielskie wyeksponują naturalną słodycz deserów i dań z owocami, które nie będą dzięki temu wymagały dodatkowego słodzenia. Natomiast sól stanie się mniej potrzebna, jeśli doda się pieprz lub curry. Najlepsze efekty smakowe daje połączenie kilku ziół w jednej potrawie. Aby przygotować je samodzielnie, trzeba wiedzieć oczywiście, co mieszać i w jakich proporcjach. Można jednak skorzystać z gotowych mieszanek leczniczych ziół przyprawowych, takich jak: zioła prowansalskie, fines herbes, melange classique czy shichimi togarashi.
Książka "Zioła lecznicze w kuchni polskiej" - oprawa miękka - Wydawnictwo DRAGON. Książka posiada 32 stron i została wydana w 2015 r.