Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Bellona |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 112 s. |
Wymiar: | 150x210 mm |
EAN: | 9788311090965 |
ISBN: | 831109096-3 |
Data: | 2004-05-07 |
Cena wydawcy: 27.00 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
Książka omawiająca rolę właściwie zestawionej, zrównoważonej diety w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Pokazuje jedzenie jako źródło energii, witamin, mikro- i makroelementów. Odpowiednia dieta ma też walory lecznicze, może zmniejszyć ryzyko występowania wielu chorób oraz wzmocnić system odpornościowy. Zawiara przykłady właściwie zestawionego jadłospisu i praktyczne sposoby zdrowego przyrządzania potraw.
Książka "Zdrowa żywność" - John Briffa - oprawa twarda - Wydawnictwo Bellona.
Spis treści:
Wstęp
Odżywianie dostarczające energii
Wytwarzanie energii
Magazyny energii
Cukier we krwi
Regulacja poziomu cukru we krwi
Rola witamin i minerałów
Aktywny styl życia
Żywność a zdrowe kości
Spowolnić procesy starzenia
Żywność dostarczająca energii
Marnotrawcy energii
Odżywianie zdrowe dla serca
Co to jest choroba wieńcowa
Tłuszcze a choroba wieńcowa
Cukier a choroby serca
Wpływ soli na serce
Zapobieganie uszkodzeniom komórek
Gotowanie przyjazne sercu
Wpływ alkoholu na serce
Posiłki zdrowe dla serca
Odżywianie korzystne dla przewodu pokarmowego
Procesy trawienia
Złe trawienie
Zgaga i choroba wrzodowa
Łączenie produktów w posiłkach
Zwalczanie zaparć
Drażliwe jelito grube
Drażliwe jelito a dieta
Wątroba i nerki
Odżywianie a masa ciata
Prawidłowa masa ciała
Pułapki diety niskokalorycznej
Więcej mięśni, mniej tłuszczu
Tkanka tłuszczowa
u mężczyzn i u kobiet
Nietolerancja pokarmowa
Czy to także mój problem?
Cukier we krwi a masa ciała
Mity o odżywianiu
Trwałe schudnięcie
Wpływ odżywiania na odporność organizmu
Układ immunologiczny
Dieta a odporność organizmu
Przyczyny raka
Rak a dieta
Żywność zapobiegająca nowotworom
Zapobieganie infekcjom
Reumatoidalne zapalenie stawów
Żywność zwiększająca odporność
Zakupy i gotowanie Kupowanie żywności 100 Gdzie kupować 102 Gotowanie bez tłuszczu 104 Przyprawianie potraw 106 Jadłospis na 14 dni 108 Indeks i podziękowania 112
Odżywianie dostarczające energii
Wytwarzanie energii
Magazyny energii
Cukier we krwi
Regulacja poziomu cukru we krwi
Rola witamin i minerałów
Aktywny styl życia
Żywność a zdrowe kości
Spowolnić procesy starzenia
Żywność dostarczająca energii
Marnotrawcy energii
Odżywianie zdrowe dla serca
Co to jest choroba wieńcowa
Tłuszcze a choroba wieńcowa
Cukier a choroby serca
Wpływ soli na serce
Zapobieganie uszkodzeniom komórek
Gotowanie przyjazne sercu
Wpływ alkoholu na serce
Posiłki zdrowe dla serca
Odżywianie korzystne dla przewodu pokarmowego
Procesy trawienia
Złe trawienie
Zgaga i choroba wrzodowa
Łączenie produktów w posiłkach
Zwalczanie zaparć
Drażliwe jelito grube
Drażliwe jelito a dieta
Wątroba i nerki
Odżywianie a masa ciata
Prawidłowa masa ciała
Pułapki diety niskokalorycznej
Więcej mięśni, mniej tłuszczu
Tkanka tłuszczowa
u mężczyzn i u kobiet
Nietolerancja pokarmowa
Czy to także mój problem?
Cukier we krwi a masa ciała
Mity o odżywianiu
Trwałe schudnięcie
Wpływ odżywiania na odporność organizmu
Układ immunologiczny
Dieta a odporność organizmu
Przyczyny raka
Rak a dieta
Żywność zapobiegająca nowotworom
Zapobieganie infekcjom
Reumatoidalne zapalenie stawów
Żywność zwiększająca odporność
Zakupy i gotowanie Kupowanie żywności 100 Gdzie kupować 102 Gotowanie bez tłuszczu 104 Przyprawianie potraw 106 Jadłospis na 14 dni 108 Indeks i podziękowania 112