Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Naukowe Sophia |
Rok wyd.: | 2019 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 162 s. |
Wymiar: | 175x245 mm |
EAN: | 9788365929709 |
ISBN: | 978-83-6592-970-9 |
Data: | 2020-03-17 |
Opis książki:
Nanotechnologia jest jedną z najszybciej i burzliwie rozwijających się dziedzin nauki i technologii, w tym nanotechnologii żywności i kosmetyków. W ubiegłym roku, nanotechnologia przyniosła dochód sięgający ponad trylion dolarów amerykańskich. W zyskach przoduje inżynieria materiałowa i przemysł elektroniczny, a dalej przemysł farmaceutyczny, produkcja chemikaliów, zagospodarowanie przestrzeni kosmicznej, produkcja narzędzi, opieka zdrowotna i prace nad samorozwojem. Zatem nanotechnologia jest uważana za siłę napędową światowej ekonomii. Na rozwiązaniach nanotechnologicznych może skorzystać też technologia żywności i kosmetyków. Niniejsza książka przedstawia już znane jak również możliwe zastosowania nanotechnologii produkcji żywności począwszy od rolnictwa i chowu zwierząt po gotowe produkty spożywcze oraz omawia kosmetyki kolejnej generacji wykorzystujące zdobycze nanotechnologii. Książka ta skierowana jest do czytelników o średnim zaawansowaniu wiedzy z dziedziny nauk ścisłych i technologii. Może więc ona uzupełniać inne, istniejące już na rynku monografie na bardziej zaawansowanym poziomie. Autor - prof. zw. Piotr Tomasik
Książka "Zarys nanotechnologii żywności i kosmetyków" - ks. Piotr Tomasik - oprawa twarda - Wydawnictwo Naukowe Sophia. Książka posiada 162 stron i została wydana w 2019 r.