pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Z łąki na talerz

Autor książki:

Hanna Szymanderska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Świat Książki
Rok wyd.: 2013
Oprawa: miękka
Ilość stron: 240 s.
Wymiar: 210x210 mm
EAN: 9788379430338
ISBN: 978-83-7943-033-8
Data: 2014-04-09
Cena wydawcy: 34.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Już w epoce kamiennej ludzie zorientowali się, że rośliny nie tylko urozmaicają jedzenie, ale korzystnie działają na zdrowie. Dzięki instynktowi i doświadczeniu doszli do wniosku, że wiele z nich może pomóc w wyleczeniu rozmaitych schorzeń, zagoić rany, złagodzić dokuczliwe dolegliwości ( ).

Natura bogata jest w najwspanialsze, najzdrowsze i najtańsze rośliny lecznicze. Zdrowo i ciekawie można urozmaicić nasz jadłospis wieloma z nich, dlatego warto je poznać. Znakomicie przydaje się znajomość jadalnych chwastów na wycieczkach, biwakach, wakacjach pod namiotem - szczególnie teraz, kiedy wraca moda na zdrową żywność, a wielu ludzi zostaje wegetarianami ( ).

Sporo wiemy o stosowaniu takich przypraw, jak imbir, cynamon, goździki, kardamon, kurkuma czy szafran. Ze świata przywozimy kasję, alczatkę cytrynową, anyż gwiazdkowy czy sumak garbarski, a zapominamy o tym, że nasze pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały smak potraw naszych przodków .

ze wstępu Hanny Szymanderskiej

Książka "Z łąki na talerz" - Hanna Szymanderska - oprawa miękka - Wydawnictwo Świat Książki. Książka posiada 240 stron i została wydana w 2013 r.