Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Świat Książki |
Rok wyd.: | 2013 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 240 s. |
Wymiar: | 210x210 mm |
EAN: | 9788379430338 |
ISBN: | 978-83-7943-033-8 |
Data: | 2014-04-09 |
Opis książki:
?Już w epoce kamiennej ludzie zorientowali się, że rośliny nie tylko urozmaicają jedzenie, ale korzystnie działają na zdrowie. Dzięki instynktowi i doświadczeniu doszli do wniosku, że wiele z nich może pomóc w wyleczeniu rozmaitych schorzeń, zagoić rany, złagodzić dokuczliwe dolegliwości (?).Natura bogata jest w najwspanialsze, najzdrowsze i najtańsze rośliny lecznicze. Zdrowo i ciekawie można urozmaicić nasz jadłospis wieloma z nich, dlatego warto je poznać. Znakomicie przydaje się znajomość jadalnych chwastów na wycieczkach, biwakach, wakacjach pod namiotem - szczególnie teraz, kiedy wraca moda na zdrową żywność, a wielu ludzi zostaje wegetarianami (?).
Sporo wiemy o stosowaniu takich przypraw, jak imbir, cynamon, goździki, kardamon, kurkuma czy szafran. Ze świata przywozimy kasję, alczatkę cytrynową, anyż gwiazdkowy czy sumak garbarski, a zapominamy o tym, że nasze pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały smak potraw naszych przodków?.
ze wstępu Hanny Szymanderskiej
Książka "Z łąki na talerz" - Hanna Szymanderska - oprawa miękka - Wydawnictwo Świat Książki. Książka posiada 240 stron i została wydana w 2013 r.