pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Z kuchni świętej Hildegardy

Autor książki:

Jany Fournier-Rosset

Dane szczegółowe:
Wydawca: Esprit
Rok wyd.: 2008
Oprawa: twarda
Ilość stron: 220 s.
Wymiar: 160x230 mm
EAN: 9788360040454
ISBN: 978-83-6004-045-4
Data: 2006-01-29
Cena wydawcy: 29.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Hildegarda z Bingen (1098-1179) była niezwykłą kobietą - jedną z najbardziej wpływowych osób swojej epoki, i jedną z najważniejszych postaci w całej historii chrześcijaństwa. Z pewnością spotkali się Państwo z jej dorobkiem jako zakonnicy, mistyczki, naukowca, teologa, lekarza czy kompozytorki. Być może nie wiecie jednak, że posiadała precyzyjną wiedzę o żywieniu człowieka. Hildegarda praktycznie niczego nie nauczyła się jednak od ludzi. To niebo wprowadziło ją w arkana wiedzy dotyczącej praw natury, począwszy od stworzenia kosmosu. Z okazji jubileuszu świętej, papież Jan Paweł II powiedział o niej: "obdarowana już w młodym wieku darami z nieba, wniknie głęboko w tajniki teologii, medycyny, muzyki i innych sztuk. Napisze wiele książek i uwypukli związek między odkupieniem a stworzeniem..." Zapraszamy zatem do wprowadzenia duchowego wymiaru do jak najbardziej ziemskich działań - przygotowywania i jedzenia posiłku - dzięki setkom ulubionych przepisów świętej Hildegardy. Mamy tu mięsa, potrawy z warzyw, sałatki, zupy, potrawy z produktów zbożowych, pyszne makarony, sosy i dipy, syropy, wspaniałe napoje, znakomite powidła i galaretki, herbaty i "kawy", chleby, wina i desery. Składają się na nie wyłącznie produkty, rośliny i zioła posiadające przymioty "lekkości, lekkostrawności i zieloności" - czyli, inaczej mówiąc, "pokarmy radości", które święta Hildegarda ceniła najbardziej ze względu na ich subtelne walory. Te "potrawy przynoszące radość" odżywią nas i pomogą zachować dobre zdrowie w każdej sferze - fizyczne, duchowe i psychiczne.

Książka "Z kuchni świętej Hildegardy" - Jany Fournier-Rosset - oprawa twarda - Wydawnictwo Esprit. Książka posiada 220 stron i została wydana w 2008 r.