Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, WSiP |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 152 s. |
Wymiar: | 170x240 mm |
EAN: | 9788302157103 |
ISBN: | 978-83-0215-710-3 |
Data: | 2018-10-24 |
Opis podręcznika:
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodach piekarz i technik technologii żywności. Realizuje treści z zakresu drugiej części kwalifikacji T.3 (Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich).
W publikacji omówiono rodzaje pieczywa i wyrobów piekarsko-cukierniczych. Dokładnie przedstawiono receptury i na licznych przykładach wyjaśniono związane z nimi obliczenia. Dużo miejsca poświęcono procesom zachodzącym w trakcie powstawania ciast żytniego i pszennego. Zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy w trakcie kształtowania poszczególnych rodzajów pieczywa. Atutem podręcznika jest szata graficzna, która pokazuje poszczególne etapy ręcznego formowania wyborów. Naukę ułatwiają ćwiczenia do wykonania w szkolnej pracowni i liczne pytania sprawdzające. Ciekawostką jest słowniczek dawnych terminów piekarskich, których nadal używa się w tradycyjnych piekarniach rzemieślniczych.
Podręcznik „Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich. T.3.2” - oprawa miękka - Wydawca: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, WSiP. Cena 53.88 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.