Wytwarzamy ekologiczny ser... w domu
Zbigniew Przybylak, Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Gaj |
Rok wyd.: | 2014 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 120 s. |
Wymiar: | 147x210 mm |
EAN: | 9788363537173 |
ISBN: | 978-83-6353-717-3 |
Data: | 2015-08-05 |
Opis książki:
Wytwarzamy ekologiczny ser ...w domu to druga publikacja z serii Biblioteczka Rękodzieła Ekologicznego EKO SMAK.Sery zagrodowe, ser domowy, bez sztucznych dodatków, konserwantów i barwników - możesz przyrządzić go samodzielnie korzystając z doświadczeń tych, którzy już dawno zdecydowali się wytwarzać ser samodzielnie. Przekazujemy doświadczenia rolników ekologicznych i kucharzy wytwarzających domowe sery. Dostępne w sklepach sery mają coraz gorszą jakość i smak. Często fałszuje się je różnymi dodatkami, m.in. olejami. Coraz więcej konsumentów decyduje się na zakup tradycyjnych ekologicznych serów gospodarskich lub stara się je wytwarzać rękodzielniczo w domu. Poradnik Wytwarzamy ekologiczny ser... w domu przygotowaliśmy po to, by pokazać, że samodzielny wyrób smacznych serów nie jest trudny. Odwołujemy się do polskiej tradycji, ale przytaczamy również kilka zagranicznych przykładów. Przekazujemy autentyczne doświadczenia rolników ekologicznych z całego kraju. Świadomie staraliśmy się prezentować tylko najprostsze receptury i przepisy, możliwe do wykorzystania w każdym domu, zarówno w mieście jak i przede wszystkim na wsi. Warto spróbować receptur z ksiązki Wytwarzamy ekologiczny ser, gdyż tradycyjne ekologiczne sery są najcenniejsze biologicznie i zdrowotnie. Sięgając po poradnik Wytwarzamy ekologiczny ser poznasz / zobaczysz / zrozumiesz:- przepisy na sery wytwarzane w gospodarstwach ekologicznych i małych- serowarniach całej Polski- domowy wyrób serów krok po kroku (dokładnie opisane zdjęcia)- opisy walorów zdrowotnych i dietetycznych różnych rodzajów serów- receptury najsławniejszych polskich kucharek z XIX i XX wieku- receptury na tradycyjne sery z różnych regionów Polski i Europy- jakie mleko najlepiej używać do wytwarzania sera- co trzeba mieć, aby wytwarzać najbardziej wartościowy ser- jak otrzymać własne podpuszczki (także wegetariańskie)- praktyczne porady, wskazówki i ciekawostki.
Książka "Wytwarzamy ekologiczny ser... w domu" - Zbigniew Przybylak, Magdalena Przybylak-Zdanowicz - oprawa miękka - Wydawnictwo Gaj. Książka posiada 120 stron i została wydana w 2014 r.