pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Wypieki w tradycji klasztornej

Autor książki:

Petra Altmann

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Świętego Wojciecha
Rok wyd.: 2010
Oprawa: miękka
Ilość stron: 156 s.
Wymiar: 195x175 mm
EAN: 9788375162363
ISBN: 978-83-7516-236-3
Data: 2010-03-05
pozycja niedostępna

Opis książki:

Dawniej w każdym klasztorze znajdowała się piekarnia. Zakony były samowystarczalne i wypiekano tam wszystko, co potem spożywano, przede wszystkim chleb, ale również placki, ciasteczka oraz słodkie i pikantne przysmaki. Zwłaszcza na duże święta kościelne wypiekano prawdziwe specjały, aby osłodzić sobie nimi życie. Dr Petra Altmann, specjalizująca się w zwyczajach i życiu klasztornym, uchyla przed nami rąbka tajemnicy klasztornej tradycji piekarskiej, wzbogacając ja legendami i historią powstania przysmaków.
W książce podano 85 przepisów na najbardziej ulubione dania i dotąd niepublikowane recepty z piekarni opactwa cysterek Oberschönenfeld, w Gessertshausen w Szwabii. Te słodkie i pikantne przysmaki będące częścią tradycji klasztornej można bez kłopotu przygotować również w domu.

Książka "Wypieki w tradycji klasztornej" - Petra Altmann - oprawa miękka - Wydawnictwo Świętego Wojciecha. Książka posiada 156 stron i została wydana w 2010 r.