Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Świętego Wojciecha |
Rok wyd.: | 2010 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 156 s. |
Wymiar: | 195x175 mm |
EAN: | 9788375162363 |
ISBN: | 978-83-7516-236-3 |
Data: | 2010-03-05 |
Opis książki:
Dawniej w każdym klasztorze znajdowała się piekarnia. Zakony były samowystarczalne i wypiekano tam wszystko, co potem spożywano, przede wszystkim chleb, ale również placki, ciasteczka oraz słodkie i pikantne przysmaki. Zwłaszcza na duże święta kościelne wypiekano prawdziwe specjały, aby osłodzić sobie nimi życie. Dr Petra Altmann, specjalizująca się w zwyczajach i życiu klasztornym, uchyla przed nami rąbka tajemnicy klasztornej tradycji piekarskiej, wzbogacając ja legendami i historią powstania przysmaków.
W książce podano 85 przepisów na najbardziej ulubione dania i dotąd niepublikowane recepty z piekarni opactwa cysterek Oberschönenfeld, w Gessertshausen w Szwabii. Te słodkie i pikantne przysmaki będące częścią tradycji klasztornej można bez kłopotu przygotować również w domu.
Książka "Wypieki w tradycji klasztornej" - Petra Altmann - oprawa miękka - Wydawnictwo Świętego Wojciecha. Książka posiada 156 stron i została wydana w 2010 r.