Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | septem |
Rok wyd.: | 2008 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 328 s. |
Wymiar: | 180x235 mm |
EAN: | 9788324612956 |
ISBN: | 978-83-246-1295-6 |
Data: | 2009-09-03 |
Opis książki:
Buon appetito! Smak Italii w Twojej kuchni!300 oryginalnych przepisów kuchni włoskiej
Włochy to raj dla zmysłów. To kraj opery karmiącej słuch. To kolebka renesansu słynnego z najznakomitszych dzieł sztuki stanowiących ucztę dla oczu. To ojczyzna czerwonego Ferrari, którego skórzana tapicerka wzbudza tęsknotę za wielkim luksusem. Miejsce, gdzie zapach ziół, cytrusów i bergamotki miesza się z wieloma innymi, zaskakując swą intensywnością. I nawet w tym cudownym zakątku wszechświata wszystkie drogi prowadzą do... kuchni.
Jeśli włoskie menu kojarzy Ci się głównie z odgrzewaną pizzą, makaronem spaghetti z knajpy na rogu ulicy albo deserem tiramisu, w przypadku którego nie można właściwie orzec, czy jest jogurtem, czy może ciastkiem, czas najwyższy powiedzieć:BASTA!". Zacznij ucztować jak rzymscy bogowie i poznaj zadziwiające przepisy wykorzystujące tak smakowite produkty, jak oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, frutti di mare, pomidory w stu odmianach oraz słynne białe trufle.
Wyobraź sobie prawdziwe niebo w gębie. Niebo znad Toskanii, Lombardii, Sycylii i Kalabrii. Przygotuj wszystkie kubki smakowe na eksplozję oryginalnych i doskonałych smaków:
- apetycznych zup sporządzanych ze starannie dobranych warzyw i ziół;
- delikatnych mięs aromatyzowanych najlepszymi przyprawami;
- gęstych sosów podawanych do makaronów i ravioli;
- świeżych sałatek i wyśmienitych owoców morza;
- pysznych deserów zakrapianych wyrafinowanymi alkoholami.
Dawn Altomari jest absolwentką Amerykańskiego Instytutu Kulinarnego i szefem kuchni. Pracuje w przemyśle spożywczym już od ponad dziesięciu lat. Uwielbia kuchnię śródziemnomorską.
Książka "Włoskie specjały. Książka kucharska. Poradnik bez kantów" - Altomari Dawn - oprawa miękka - Wydawnictwo septem. Książka posiada 328 stron i została wydana w 2008 r.