pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Wilno. Rodzinna historia smaków

Autor książki:

Ewa Wolkanowska-Kołodziej

Dane szczegółowe:
Wydawca: AGORA
Rok wyd.: 2016
Oprawa: twarda
Ilość stron: 304 s.
Wymiar: 170x240 mm
EAN: 9788326823978
ISBN: 978-83-2682-397-8
Data: 2016-10-13
Cena wydawcy: 49.99 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Książka, dzięki której kucharz zacznie czytać, a reporter gotować.

Fascynująca rodzinna opowieść o Wileńszczyźnie, mieszkających tam Polakach i Litwie w ogóle.

Ewa Wołkanowska-Kołodziej to zdolna reporterka, Genowefa Wołkanowska to znana na całej Litwie kucharka. Książka powstała z połączenia talentów matki i córki.

Z książek kucharskich się korzysta, sięgając po przepisy. Z niniejszej również korzystać można, lecz czyta się ją przede wszystkim, by nie rzec dosadniej, pochłania, niczym najwspanialszego cepelina nadzianego baraniną. To fantastyczna opowieść o dzisiejszej Wileńszczyźnie i Litwie. Pisana przez Polkę, lecz niepolonocentryczna, opowieść współczesna, lecz pełna odniesień do historii. Pełną gębą reportaż z elementami eseju i mnóstwem doskonałych tradycyjnych litewskich przepisów - oto, co właśnie trzymacie Państwo w dłoniach. A coś takiego trzyma się w dłoniach nieczęsto.

ROBERT MAKŁOWICZ, krytyk kulinarny i podróżnik
Wreszcie wiem, czemu smażony chleb to najlepsza zakąska do piwa, jak smakuje hematogenas, czy kapłun pije się, czy się go je, no i czemu Litwini kochają cepeliny. Ale książka Ewy to reportaż o pokoleniach, które spotykają się przy suto zastawionym stole. Pełen humoru i miłości. Miłości do Wilna, rodziny, gotowania i do dzielenia się jedzeniem.

KATARZYNA BONI, reporterka

Książka "Wilno. Rodzinna historia smaków" - Ewa Wolkanowska-Kołodziej - oprawa twarda - Wydawnictwo AGORA. Książka posiada 304 stron i została wydana w 2016 r.