Tytuł książki:
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Avalon |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 444 s. |
Wymiar: | 160x235 mm |
EAN: | 9788377301906 |
ISBN: | 978-83-7730-190-6 |
Data: | 2016-06-23 |
Cena wydawcy: 59.00 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
Prezentowana praca to zbiór studiów dotyczących biologicznych, gospodarczych i kulturowych aspektów historii wyżywienia. Można zauważyć tu wpływ zarówno tradycyjnego podejścia szkoły Annales z lat 60-tych, nowe ujęcia korzystające z doświadczeń szkoły Flandrina, ale również pozostające w najbardziej tradycyjnym podejściu prace z dominującą warstwą anegdotyczną, literalnie odczytujące teksty o pożywieniu. Mamy zatem do czynienia z konfrontacją różnych podejść, nurtów i szkół, jak i sposobów pisania o historii wyżywienia i historii kulinarnej.
Książka "Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej" - praca zbiorowa - oprawa miękka - Wydawnictwo Avalon. Książka posiada 444 stron i została wydana w 2016 r.