pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Avalon
Rok wyd.: 2016
Oprawa: miękka
Ilość stron: 444 s.
Wymiar: 160x235 mm
EAN: 9788377301906
ISBN: 978-83-7730-190-6
Data: 2016-06-23
Cena wydawcy: 59.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Prezentowana praca to zbiór studiów dotyczących biologicznych, gospodarczych i kulturowych aspektów historii wyżywienia. Można zauważyć tu wpływ zarówno tradycyjnego podejścia szkoły Annales z lat 60-tych, nowe ujęcia korzystające z doświadczeń szkoły Flandrina, ale również pozostające w najbardziej tradycyjnym podejściu prace z dominującą warstwą anegdotyczną, literalnie odczytujące teksty o pożywieniu. Mamy zatem do czynienia z konfrontacją różnych podejść, nurtów i szkół, jak i sposobów pisania o historii wyżywienia i historii kulinarnej.

Książka "Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej" - praca zbiorowa - oprawa miękka - Wydawnictwo Avalon. Książka posiada 444 stron i została wydana w 2016 r.