Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Zysk i S-ka |
Rok wyd.: | 2005 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 48 s. |
Wymiar: | 124x195 mm |
EAN: | 9788372987884 |
ISBN: | 83-7298-788-2 |
Data: | 2001-02-02 |
Cena wydawcy: 9.90 złpozycja niedostępna
×
Opis książki:
A teraz otwórzmy księgę przeszłości
I spójrzmy obrazek.
Widać na nim najradośniejsze świata, czyli Wielkanoc.
Zylce, ajntopy, jarmuże, zuptówki, kluchy z kaspusta, parzychy, rosoły z nudlami, czerniny, gapie zupy, dukane pyry, poliwki, golce… to tylko nieliczne potrawy, które nieodłącznie można kojarzyć z kuchnią wielkopolską. Co zaś one oznaczają dokładnie, jak je przygotowywano, kiedy je jadano, jakie obrzędy były z nimi związane (zwłaszcza w nawiązaniu do świat wielkanocnych), tego właśnie czytelnicy mogą się dowiedzieć z tej książki.
Książka "Wielkanoc w polskim domu: Pomorze i Wielkopolska" - Zbigniew Przybylak - oprawa miękka - Wydawnictwo Zysk i S-ka. Książka posiada 48 stron i została wydana w 2005 r.