Wielka księga kuchni polskiej
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | DRAGON |
Rok wyd.: | 2014 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 384 s. |
Wymiar: | 292x212 mm |
EAN: | 9788378870562 |
ISBN: | 978-83-7887-056-2 |
Data: | 2014-10-16 |
Opis książki:
W tej książce zgromadzone są przepisy zarówno dla tradycjonalistów, zakochanych w starej dobrej polskiej kuchni, jak i dla osób lubiących kuchenne eksperymenty. Można z tych przepisów skomponować urozmaicony codzienny jadłospis, można też skorzystać z nich przy układaniu menu wykwintnego obiadu czy kolacji.Kuchnia polska potrafi być szalenie różnorodna. Z jednej strony tradycyjna oparta na starych, sprawdzonych przepisach, z drugiej - podatna na inspiracje i skłonna do eksperymentów. I tak było zawsze - Francuzi, Włosi, Litwini, Węgrzy wnosili do polskiej kuchni swoje kulinarne tradycje, dzięki czemu wzbogacali nasze menu i smak naszych potraw. Także dzisiaj chętnie sięgamy po dania z innych kuchni, także tych bardziej egzotycznych - azjatyckich, amerykańskich czy afrykańskich. W trosce o zdrowie i szczupłą sylwetkę próbujemy przeróżnych diet, staramy się eliminować z potraw nadmiar kalorii, chcemy jeść lekko, zdrowo i smacznie. Wszystko to jednak nie znaczy, że rezygnujemy z tradycyjnych polskich smaków - bigosu, pieczonych mięs, ryb w galarecie, pysznych sosów, pierogów czy wielkanocnych bab.
Książka "Wielka księga kuchni polskiej" - oprawa twarda - Wydawnictwo DRAGON. Książka posiada 384 stron i została wydana w 2014 r.