Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | RM |
Rok wyd.: | 2019 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 272 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788381512848 |
ISBN: | 978-83-8151-284-8 |
Data: | 2019-11-18 |
Opis książki:
O whisky napisano wiele książek, ale Whisky. Leksykon smakosza to pierwsza na rynku pozycja opisująca w tak praktyczny sposób whisky słodową - ręcznie wytwarzaną, najszlachetniejszą spośród różnych rodzajów tego trunku.
David Wishart wprowadza autorski system klasyfikacji oparty na profilu smakowym, według którego każdej whisky nadaje się punktację w 12 podstawowych wymiarach aromatu i smaku. Opisuje profile i nuty smakowe ponad 100 łatwo dostępnych whisky słodowych, pomagając w wyborze odpowiedniej whisky na każdą okazję. Przedstawia też ponad 100 gorzelni whisky słodowych. Kiedy bowiem naprawdę pochłonie Cię pasja do whisky, zapragniesz odwiedzać ulubione destylarnie, spotykać się z pracującymi w nich ludźmi i próbować trunków z wyselekcjonowanych beczek!
W tym nowym, poszerzonym wydaniu znajdziesz:
gruntownie poprawioną autorską klasyfikację whisky typu single malt według smaków;
przegląd najważniejszych whisky słodowych;
prezentację destylarni z całej Wielkiej Brytanii i Irlandii - nie tyko ze Szkocji;
informacje zweryfikowane przez przedstawicieli branży whisky.
Książka "Whisky. Leksykon smakosza" - David Wishart - oprawa twarda - Wydawnictwo RM. Książka posiada 272 stron i została wydana w 2019 r.