Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | RM |
Rok wyd.: | 2013 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 240 s. |
Wymiar: | 170x241 mm |
EAN: | 9788377731840 |
ISBN: | 978-83-7773-184-0 |
Data: | 2013-10-18 |
Opis książki:
Książkę można potraktować jak katalog trunków przeznaczony dla wszystkich, którzy chcieliby kupić dobrą whisky i skonkretyzować swoje oczekiwania związane z tym alkoholem, ale także dla koneserów szukających konkretnych doznań smakowych.Jest to pierwsza na rynku pozycja opisująca whisky słodową w tak praktyczny sposób. Jej autor dr Wishart zapoznaje nas z nowym profilem smakowym whisky. Wyszczególnia jej 12 aspektów smaku i zapachu: treść, słodkość, aspekt dymny, medyczny, tytoniowy, miodowy, korzenny, winny, orzechowy, słodowy, owocowy i kwiatowy. Odnoszą się one do ponad 400 określeń opisujących whisky, zaczerpniętych z około 1000 opublikowanych uwag z degustacji.
Może ona także stanowić swoistego rodzaju przewodnik turystyczny - w niezwykle ciekawy sposób opisano w niej szkockie gorzelnie. Podano informacje o lokalnych atrakcjach dla zwiedzających, imprezach organizowanych przez gorzelnie i o bazie noclegowej.
Poznaj zawiły świat rozkoszy niesionych przez ?wodę życia?!
Książka "Whisky. Leksykon smakosza" - David Wishart - oprawa twarda - Wydawnictwo RM. Książka posiada 240 stron i została wydana w 2013 r.