Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu
Natalia Mętrak-Ruda
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwo Poznańskie |
Rok wyd.: | 2022 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 320 s. |
EAN: | 9788367324953 |
ISBN: | 978-83-6732-495-3 |
Data: | 2022-09-27 |
Opis książki:
Z tej książki dowiesz się:
Czy dieta bezmięsna mogła przydać się Polakom w walce o niepodległość?
Kto przywiózł tofu z Azji?
Czy Indie rzeczywiście są najbardziej wegetariańskim państwem świata?
Kto uważał, że dieta jarska była najlepsza już dla dawnych Słowian?
Dla kogo wymyślono płatki kukurydziane?
Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś coraz popularniejsze. Powody są różne: ekologiczne, etyczne czy zdrowotne. Obecnie mięsa nie je się z troski o zdrowie, klimat, dobrostan zwierząt. Ale czy zawsze tak było? Co kierowało pierwszymi osobami, które zdecydowały się przejść na dietę bezmięsną? I czy w ogóle wiadomo, kto był prekursorem wegetarianizmu?
Natalia Mętrak-Ruda, kulturoznawczyni i historyczka kulinariów, prowadzi nas przez zawiłą (a czasem całkiem zabawną) historię roślinnej kuchni, a także jej pierwszoplanowych i epizodycznych bohaterów. Autorka pokazuje, że w przeszłości za ideą niejedzenia zwierząt stały zupełnie inne motywacje niż dziś - nieraz decyzja ta wynikała z czynników religijnych lub ekonomicznych. I choć obecnie popularyzacja wegetarianizmu kojarzy się głównie z duchowością Wschodu i kontrkulturą, to kuchnia ta równie dużo zawdzięcza ruchom protestanckim. A także szalonym pomysłom dietetyków, dziwaków i hipochondryków. Dowiedz się, jaką drogę przebył wegetarianizm - od wysp antycznej Grecji do dzisiejszych najbardziej wykwintnych restauracji.
KSIĄŻKI DOBRE NIE TYLKO W TEORII!
Książka "Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu" - Natalia Mętrak-Ruda - oprawa miękka - Wydawnictwo Poznańskie. Książka posiada 320 stron i została wydana w 2022 r. Cena 32.42 zł. Zapraszamy na zakupy!