Warzywa mało znane i zapomniane
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne |
Rok wyd.: | 1993 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 256 s. |
Wymiar: | 145x200 mm |
EAN: | 9788309016038 |
ISBN: | 978-83-0901-603-8 |
Data: | 2009-05-29 |
Opis książki:
Książka ta została napisana przez pracowników naukowych Akademii Rolniczej w Poznaniu, ma zachęcić czytelników-działkowców do uprawy mało znanych lub zapomnianych warzyw.
W tym opracowaniu podane są nie tylko sposoby uprawiania i przechowywania ale również informacje o sposobach przetwarzania i przygotowywania potraw oraz przepisy kulinarne. W prawidłowo zestawionym jadłospisie istotną rolę odgrywają warzywa i owoce.
Ze względu na swoje walory sensoryczne, tj. barwę, smak, zapach, konsystencję urozmaicają codzienny posiłek, a także są źródłem niezbędnych składników odżywczych koniecznych do prawidłowego rozwoju organizmu, tj.witamin, składników mineralnych, łatwo przyswajanych cukrów, kwasów organicznych, pektyn, garbników i barwników.
Książka "Warzywa mało znane i zapomniane" - oprawa miękka - Wydawnictwo Państwowe Rolnicze i Leśne. Książka posiada 256 stron i została wydana w 1993 r.