pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw

Dane szczegółowe:
Wydawca: PZWL
Rok wyd.: 2019
Oprawa: miękka
Ilość stron: 150 s.
Wymiar: 285x205 mm
EAN: 9788320055863
ISBN: 978-83-2005-586-3
Data: 2019-02-27
Cena wydawcy: 79.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych.

Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych.

Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów.

Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.

Książka "Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw" - Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda - oprawa miękka - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 150 stron i została wydana w 2019 r.