Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | PZWL |
Rok wyd.: | 2019 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 150 s. |
Wymiar: | 285x205 mm |
EAN: | 9788320055863 |
ISBN: | 978-83-2005-586-3 |
Data: | 2019-02-27 |
Opis książki:
Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych.
Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych.
Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów.
Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.
Książka "Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw" - Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow, Beata Przygoda - oprawa miękka - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 150 stron i została wydana w 2019 r.