Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | ZNAK |
Rok wyd.: | 2008 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 224 s. |
Wymiar: | 190x245 mm |
EAN: | 9788324010721 |
ISBN: | 978-83-2401-072-1 |
Data: | 2008-11-19 |
Opis książki:
Jak przygotować i podawać absynt, a jak upiec ośmiornicę? Z ilu dań tak naprawdę składa się pełny włoski posiłek? Dlaczego Meksykanie tańczą podczas jedzenia taco? Co hiszpańska kuchnia zawdzięcza Kolumbowi? I jakąż to potrawę wymyślili greccy rozbójnicy?
Agnieszka i Marcin Kręgliccy, znane rodzeństwo warszawskich restauratorów, zapraszają nas w niezwykle smakowitą podróż po kuchni francuskiej, włoskiej, greckiej, hiszpańskiej i meksykańskiej. W książce znalazło się ponad sto przepisów na najbardziej tradycyjne dania tych krajów - od zupy cebulowej do musaki, od paelli po guacamole. Na deser zaś autorzy zawsze mają w zanadrzu coś słodkiego - na przykład tiramisu lub flan pomarańczowy. To książka, która cieszy oczy i podniebienie!
Prowadzimy restauracje od dwudziestu lat. Kłócimy się i godzimy przy stole. Jedzenie jest dla nas osią pracy, życia rodzinnego i towarzyskiego. Jest sposobem na dbanie o siebie i o innych, jest źródłem przyjemności. Przede wszystkim musi być dobre. (...) W tej książce zebraliśmy najlepsze przepisy z naszych restauracji. Sprawdzone po wielokroć, smaczne i możliwe do zrobienia w polskim domu.
(ze wstępu Agnieszki Kręglickiej)
Książka "W kuchni u Kręglickich" - Agnieszka Kręglicka, Marcin Kręglicki - oprawa twarda - Wydawnictwo ZNAK. Książka posiada 224 stron i została wydana w 2008 r.