pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

W dżungli jedzenia Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności

Autor książki:

Beata Pawlikowska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Adventure Unlimited Beata Pawlikowska
Rok wyd.: 2025
Oprawa: twarda
Ilość stron: 584 s.
EAN: 9788397548909
ISBN: 978-83-9754-890-9
Data:2025-04-14
Cena wydawcy: 79.90 zł zapowiedź

Opis książki:

Kompendium wiedzy na temat współcześnie wytwarzanej żywności. Książka będąca rezultatem trwającego wiele lat śledztwa dziennikarskiego. Autorka z dociekliwością bada tajniki przemysłowo produkowanego jedzenia. Na podstawie wielu cytowanych badań naukowych i innych źródeł odkrywa zaskakującą prawdę o produktach żywnościowych sprzedawanych w sklepach, m.in.:
- Kwasek cytrynowy jest robiony z czarnej pleśni hodowanej na genetycznie modyfikowanej kukurydzy w Chinach.

- Emulgatory dodawane do przetworzonej żywności mogą uszkodzić jelita i zaburzyć mikrobiom.

- Chiński cynamon, kasja, zawiera duże ilości kumaryny, która może wywołać uszkodzenie wątroby i nowotwory.

- Jak obliczyła Najwyższa Izba Kontroli, przeciętny Polak wraz z żywnością kupioną w sklepie zjada w ciągu roku 2 kilogramy chemicznych dodatków.

- W sokach i napojach dla dzieci benzoesan sodu pod wpływem obecności witaminy C ulega przekształceniu w rakotwórczy benzen.

- Słodziki dodawane do przetworzonej żywności pobudzają niezaspokojone uczucie głodu i tłumią poczucie sytości.

- Syrop z agawy jest bardziej szkodliwy niż cukier i syrop glukozowo-fruktozowy.

- Dzieci są najbardziej narażone na szkodliwy wpływ dodatków do żywności, ponieważ mają małą masę ciała i chętnie sięgają po najbardziej toksyczne jedzenie, takie jak słodzone napoje gazowane, parówki, batony i inne słodycze. W niektórych przypadkach przekroczenie dziennego limitu uważanego za bezpieczny sięgało 681%.

- Jak podaje NIK, azotynów w produktach mięsnych w Polsce jest tak dużo, że u większości osób przekracza 100% dopuszczalnej dziennej dawki, a u dzieci 562%.

Książka "W dżungli jedzenia Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności" - Beata Pawlikowska - oprawa twarda - Wydawnictwo Adventure Unlimited Beata Pawlikowska. Książka posiada 584 stron i została wydana w 2025 r.