Vademecum domowego wypieku pieczywa. Przepisy, podpowiedzi, ciekawostki
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | REA |
Rok wyd.: | 2010 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 144 s. |
Wymiar: | 190x240 mm |
EAN: | 9788375442113 |
ISBN: | 978-83-7544-211-3 |
Data: | 2010-05-04 |
Opis książki:
Piekąc samodzielnie otrzymujesz chleb zdrowszy, smaczniejszy i świeższy w porównaniu z tym kupowanym w sklepie. Książka zawiera prawie 60 przepisów pieczenia jasnego pieczywa, takiego jak bajgle, bagietki, croissanty czy francuski chleb wiejski, jak i pieczywa ciemnego, np. niemieckiego chleba z bakaliami, czarnego chleba żytniego czy szwedzkiego razowca Kavring. Znajdziesz tu także przepisy na chleb na zakwasie, takie specjały, jak chleb z papryczkami jalapeno i cheddarem, chleb ze szpinakiem lub z pomidorami czy focaccię, ale również pieczywo szybkie do zrobienia i różne rodzaje chleba chrupkiego.
Oprócz przepisów na pieczywo nasz piekarz i mistrz chleba - Goran Soderin, dzieli się swoimi sztuczkami stosowanymi przy parzeniu ciasta, pieczeniu na rozczynie lub na zakwasie oraz wieloma innymi. Wszystko po to, aby otrzymać wyrośnięty chleb o bogatym smaku, wilgotnym miąższu i chrupiącej skórce.
Z przepisów mogą korzystać zarówno osoby początkujące jak i bardziej zaawansowane w pieczeniu chleba. Kiedy już nauczysz się podstaw wypieku chleba, możesz eksperymentować z nim w nieskończoność!
Książka "Vademecum domowego wypieku pieczywa. Przepisy, podpowiedzi, ciekawostki" - oprawa twarda - Wydawnictwo REA. Książka posiada 144 stron i została wydana w 2010 r.