Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | PZWL |
Rok wyd.: | 2010 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 168 s. |
Wymiar: | 145x205 mm |
EAN: | 9788320043006 |
ISBN: | 978-83-2004-300-6 |
Data: | 2010-10-19 |
Opis książki:
Warto wiedzieć, że stosowanie preparatów witaminowych, mineralnych i suplementów diety zawierających substancje roślinne lub zioła może powodować występowanie różnego rodzaju interakcji z przepisanymi przez lekarza preparatami. Niejednokrotnie interakcje te są bardzo złożone i mogą zachodzić na poziomie wchłaniania, dystrybucji, eliminacji lub uwalniania leku. Interakcje dotyczą też przemian biochemicznych leku w wątrobie lub w przewodzie pokarmowym. W rezultacie z powodu wzajemnych oddziaływań leków i suplementów diety efekt terapeutyczny przepisanego przez lekarza środka może być nieprzewidywalny.
Autorzy - specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie - udzielają wskazówek i praktycznych porad, kiedy przyjmować leki, czym nie wolno ich popijać, jakie produkty spożywcze osłabiają działanie leku lub je wzmacniają.
Z książki mogą korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Książka "Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki" - oprawa miękka - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 168 stron i została wydana w 2010 r.