Uniwersytecka książka kucharska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego |
Rok wyd.: | 2016 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 192 s. |
Wymiar: | 142x297 mm |
EAN: | 9788323523383 |
ISBN: | 978-83-2352-338-3 |
Data: | 2016-05-13 |
Opis książki:
Publikacja, jak każda książka kucharska, prezentuje przepisy. Można się więc z niej dowiedzieć, jak przygotować potrawy tradycyjne (pierogi z kapustą i grzybami) oraz egzotyczne (makaron po koreańsku), dania z niecodziennych składników (na przykład ze... stokrotek) czy ciekawe dodatki (pieprz ziołowy). Ponieważ jednak książka powstała ze szczególnej okazji, jaką jest jubileusz UW, zawiera też krótkie teksty opowiadające o kulinarnych tradycjach uczelni (jak jadali profesorowie i studenci w XIX i XX w.) oraz o tradycjach kulinarnych w ogóle (na przykład jak jadali starożytni Rzymianie). Dodatkową ciekawostkę stanowi fakt, że autorami przepisów są ludzie związani z UW, zajmujący różne stanowiska i zatrudnieni w różnych jednostkach uczelnianych: rektorzy, profesorowie, pracownicy administracyjni. Książka w lekkiej, nierzadko zabawnej formie opowiada więc nie tylko o kuchni, ale też o ludziach Uniwersytetu, pozwalając poznać ich od innej, czasem zaskakującej strony.
Książka "Uniwersytecka książka kucharska" - oprawa twarda - Wydawnictwo Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego. Książka posiada 192 stron i została wydana w 2016 r. Cena 33.74 zł. Zapraszamy na zakupy!