Twój domowy ser. Sery pochodzące z Włoch i reszty świata
Alessandro Valli
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | CeDeWu |
Rok wyd.: | 2018 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 198 s. |
Wymiar: | 165x235 mm |
EAN: | 9788381020374 |
ISBN: | 978-83-8102-037-4 |
Data: | 2018-06-21 |
Opis książki:
- Podstawowa metoda przygotowania sera
- Sery włoskie i z innych krajów
- Nowe receptury, nowe triki i nowe sekrety
Przygotowanie posiłków w domu ma same zalety: je się smaczniej, zdrowiej i taniej. Ser nie jest tu wyjątkiem i możecie nauczyć się go przygotowywać w domu małym kosztem, dobrze się przy tym bawiąc. W przeciwieństwie do tego, co można by myśleć, zrobienie sera w domu wcale nie jest trudne i również sprzęt do tego potrzebny jest bardzo prosty: mając jakieś naczynie, termometr i parę form (perforowane kubki do odprowadzania serwatki ze skrzepu) możecie uruchomić domową produkcję sera, która może dać wam dużo satysfakcji.
W książce opisano wszystko, co jest potrzebne do produkcji sera w domu: od metody podstawowej, za pomocą której można wytwarzać zwykłe sery, do produkcji mozzarelli, gorgonzoli, sera camembert i serów z innych krajów, jak angielski cottage cheese, indyjski panir i niemiecki quark.
W książce jest także dodatek poświęcony innym rodzajom nabiału: jogurtowi, kefirowi i masłu.
OMÓWIONE TEMATY:
- Wyposażenie do produkcji sera w domu
- Podstawowe składniki sera
- Metoda podstawowa - wytwarzanie caciotty i ricotty
- Zaawansowane metody produkcji
- Pleśnie i spółka - niebieskie sery pleśniowe, gorgonzola i camembert
- Jogurt, kefir i masło sporządzone w domu
Książka "Twój domowy ser. Sery pochodzące z Włoch i reszty świata" - Alessandro Valli - oprawa miękka - Wydawnictwo CeDeWu. Książka posiada 198 stron i została wydana w 2018 r. Cena 40.94 zł. Zapraszamy na zakupy!