Tunezja. Smak harissy i oliwek
Eryka Lehr-Spławińska, Paweł Jadwisieńczak
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Bezdroża |
Rok wyd.: | 2010 |
Oprawa: | miękka |
Ilość stron: | 344 s. |
Wymiar: | 115x240 mm |
EAN: | 9788376610825 |
ISBN: | 978-83-7661-082-5 |
Data: | 2010-06-08 |
Opis książki:
Tunezja pozwala połączyć odpoczynek na przepięknych plażach z poznawaniem egzotycznego, afrykańskiego kraju. Wspaniałe góry porośnięte lasami dębów korkowych, zielone nadbrzeżne równiny, pustynne wydmy, krajobraz zmienia się tu jak w kalejdoskopie. Noc można spędzić w oazie w sercu Sahary albo w luksusowym kurorcie nad Morzem Śródziemnym, a w dzień wyruszyć na poszukiwanie atrakcji.
Nie będzie to trudne: majestatyczne meczety z wysmukłymi minaretami, potężne twierdze, kręte uliczki medyn, wspaniałe muzea, barwne suki zachwycają nie tylko miłośników kultury arabskiej. Z dala od współczesnego gwaru ruiny rzymskich i punickich miast, ze słynną Kartaginą na czele, snują opowieść o minionej świetności, a wspaniała przyroda i gorące źródła zapraszają do odpoczynku.
Przewodnik Tunezja. Smak harissy i oliwek opisuje najciekawsze atrakcje kraju, te znane i te, których nie zalała jeszcze fala masowej turystyki. Podpowiada przy tym, jak zaplanować podróż, gdzie spać, co jeść i czego nie wolno przegapić. Fascynująca opowieść o historii i kulturze Tunezji pomoże zrozumieć specyficzną mentalność jej mieszkańców. Orientację w terenie ułatwią mapy regionów i plany miast, a czytelny układ odsyłaczy i indeks pozwolą na sprawne korzystanie z przewodnika. Całości dopełniają fotografie i zamieszczony na końcu słowniczek.
Książka "Tunezja. Smak harissy i oliwek" - Eryka Lehr-Spławińska, Paweł Jadwisieńczak - oprawa miękka - Wydawnictwo Bezdroża. Książka posiada 344 stron i została wydana w 2010 r.