pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Tunezja. Smak harissy i oliwek

Dane szczegółowe:
Wydawca: Bezdroża
Rok wyd.: 2010
Oprawa: miękka
Ilość stron: 344 s.
Wymiar: 115x240 mm
EAN: 9788376610825
ISBN: 978-83-7661-082-5
Data: 2010-06-08
Cena wydawcy: 44.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Tunezja pozwala połączyć odpoczynek na przepięknych plażach z poznawaniem egzotycznego, afrykańskiego kraju. Wspaniałe góry porośnięte lasami dębów korkowych, zielone nadbrzeżne równiny, pustynne wydmy, krajobraz zmienia się tu jak w kalejdoskopie. Noc można spędzić w oazie w sercu Sahary albo w luksusowym kurorcie nad Morzem Śródziemnym, a w dzień wyruszyć na poszukiwanie atrakcji.
Nie będzie to trudne: majestatyczne meczety z wysmukłymi minaretami, potężne twierdze, kręte uliczki medyn, wspaniałe muzea, barwne suki zachwycają nie tylko miłośników kultury arabskiej. Z dala od współczesnego gwaru ruiny rzymskich i punickich miast, ze słynną Kartaginą na czele, snują opowieść o minionej świetności, a wspaniała przyroda i gorące źródła zapraszają do odpoczynku.

Przewodnik Tunezja. Smak harissy i oliwek opisuje najciekawsze atrakcje kraju, te znane i te, których nie zalała jeszcze fala masowej turystyki. Podpowiada przy tym, jak zaplanować podróż, gdzie spać, co jeść i czego nie wolno przegapić. Fascynująca opowieść o historii i kulturze Tunezji pomoże zrozumieć specyficzną mentalność jej mieszkańców. Orientację w terenie ułatwią mapy regionów i plany miast, a czytelny układ odsyłaczy i indeks pozwolą na sprawne korzystanie z przewodnika. Całości dopełniają fotografie i zamieszczony na końcu słowniczek.

Książka "Tunezja. Smak harissy i oliwek" - Eryka Lehr-Spławińska, Paweł Jadwisieńczak - oprawa miękka - Wydawnictwo Bezdroża. Książka posiada 344 stron i została wydana w 2010 r.