pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Tradycje polskiego stołu. Seria: Ocalić od zapomnienia

Autor książki:

Barbara Ogrodowska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Muza
Rok wyd.: 2012
Oprawa: twarda
Ilość stron: 360 s.
Wymiar: 200x200 mm
EAN: 9788377582930
ISBN: 978-83-7758-293-0
Data: 2012-11-13
41.34 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis książki:

Kolejna książka z serii Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni.

Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta.

Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.

Książka "Tradycje polskiego stołu. Seria: Ocalić od zapomnienia" - Barbara Ogrodowska - oprawa twarda - Wydawnictwo Muza. Książka posiada 360 stron i została wydana w 2012 r. Cena 41.34 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.