Tradycje polskiego stołu. Seria: Ocalić od zapomnienia
Barbara Ogrodowska
Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Muza |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 360 s. |
Wymiar: | 200x200 mm |
EAN: | 9788377582930 |
ISBN: | 978-83-7758-293-0 |
Data: | 2012-11-13 |
Opis książki:
Kolejna książka z serii Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni.Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta.
Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.
Książka "Tradycje polskiego stołu. Seria: Ocalić od zapomnienia" - Barbara Ogrodowska - oprawa twarda - Wydawnictwo Muza. Książka posiada 360 stron i została wydana w 2012 r. Cena 49.61 zł. Zapraszamy na zakupy!