Dane szczegółowe: | |
Wydawca: | Muza |
Rok wyd.: | 2012 |
Oprawa: | twarda |
Ilość stron: | 360 s. |
Wymiar: | 200x200 mm |
EAN: | 9788374959018 |
ISBN: | 978-83-7495-901-8 |
Data: | 2012-05-18 |
Opis książki:
Książka z serii Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni.Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie sa fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiscie dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta.
Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłosci technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja sie chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.
Książka "Tradycje polskiego stołu" - Barbara Ogrodowska - oprawa twarda - Wydawnictwo Muza. Książka posiada 360 stron i została wydana w 2012 r.